Hlavní obsah

Dva miliony přes noc. Dojatí rodiče Petry upoutané na lůžko děkují čtenářům Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádný zájem čtenářů a obrovskou vlnu solidarity vyvolal příběh třicetileté Petry Wojaczkové, který v neděli odpoledne zveřejnily Novinky. Na účtu sbírky na její léčbu, která byla spuštěna v pátek, bylo krátce před zveřejněním článku teprve 170 tisíc korun. Po zveřejnění článku přišly do pondělního rána další dva miliony korun, takže cílová částka na portále Donio.cz již byla dosažena a dále roste každou minutou.

Foto: archiv Miluše Wojaczkové

Petra Wojaczková je upoutána na lůžko, pomoci jí má finanční sbírka, kterou zorganizovali její rodiče a přátelé

Článek

Dojatí rodiče nemohou najít slova, jak by čtenářům poděkovali. „Jsme dojatí, jak hluboce Petin smutný příběh lidi zasáhl, jak neváhali ani chvíli a rozhodli se přispět na její šanci k uzdravování a lepšímu životu. Pořád tomu vlastně ještě nemůžeme uvěřit. Ten dar dobré vůle, který jsme od vás dostali, je neskutečný,“ komentovala ohlas, který článek na Novinkách měl, Petřina matka Miluše Wojaczková.

Expřítel ji málem uškrtil kabelem, teď je upoutána na lůžko. Rodiče organizují sbírku

Krimi

Dodala, že díky sbírce bude Petra snad již v nejbližších dnech přijata do sanatoria k náročnému programu intenzivní rehabilitace. „V zahraničí by pak mohla absolvovat terapii kmenovými buňkami. Tohle vše se pro Peťu stalo skutečností jen a jen díky vám. Chtěli bychom vám všem proto z celého srdce poděkovat za upřímnou snahu změnit krutý osud naší dcery. Také chceme velmi poděkovat redakci Novinek za zveřejnění Petřina příběhu,“ napsala v noci matka redakci.

Foto: archiv Miluše Wojaczkové

Petra Wojaczková je upoutána na lůžko

Petra Wojacková je upoutána na lůžko a odkázána na neustálou péči svých rodičů. Loni v září se ji pokusil zabít její zhrzený partner Jaroslav Hudec, který neunesl rozchod. Pod záminkou se vloudil do jejího bytu, povalil ji na postel a rdousil ji nejprve rukama a pak škrtil kabelem od kulmy. Když upadla do bezvědomí, zřejmě si uvědomil, co způsobil, a zavolal záchranku.

Za zmrzačení expřítelkyně škrcením dostal 12 let

Krimi

Před útokem Hudce byla přitom Petra plná života a měla před sebou státnice na vysoké škole. „Naplno a neúnavně využívala každou minutu svého života ke studiu na univerzitě, učení se dvěma jazykům, svému zaměstnání, sportu, grafickému designu nebo hraní na klávesy. Tvrdě na sobě dřela, pěstovala zdravý životní styl, milovala přírodu a aktivně se zajímala o ekologii,“ řekla její matka.

Foto: archiv Miluše Wojaczkové

Petra Wojaczková ještě v nemocnici

Lékaři ji zachránili, ale následky budou celoživotní, protože u ženy došlo k rozsáhlému poškození mozku. Časem se lékařům dařilo Petru postupně stabilizovat, až nakonec přešla na zcela samostatné dýchání. Má ale problém nejen s pohybem, ale také s příjmem potravy. Proto dostává tekutou stravu sondou přímo do žaludku. Po více než deseti měsících byla nedávno z nemocnice propuštěna domů a je to pro ni velká změna.

„Měla období, kdy hodně plakala, má však často i dny, kdy se usmívá, nebo dokonce směje. Jen málokdy zaslechneme její hlas, jsme ale přesvědčeni, že se Petra v domácím prostředí posouvá k lepšímu. Slibujeme si také, že ve specializovaném rehabilitačním centru, kde budeme moci aktivně pomáhat, se zlepší ještě více. Je to však pomalý, celoživotní proces,“ dodala matka.

Právě na náklady spojené s léčbou a péči o Petru bude využit výtěžek ze sbírky. Zdravotní pojišťovna hradí jen velmi malou část nákladů. „Petřin tatínek je již v důchodu a maminka musí ukončit své podnikání, aby se mohla o Petru starat. Kromě nezbytných pravidelných nákupů spousty lékařského a sanitárního vybavení bychom chtěli, aby Petruška absolvovala placený pobyt ve specializovaném sanatoriu, které má zkušenosti s pacienty ve vigilním kómatu. Zde jí poskytnou intenzivní terapie a programy s nadějí na zlepšení zdravotního stavu i kvality jejího velmi nešťastného života. Plánujeme také podstoupit terapie pomocí kmenových buněk, které dávají Petře velké šance na výrazný posun v léčbě následků jejího těžkého poranění,“ doplnil Petřin kamarád Jan Berousek, který rodičům pomáhá.

Pětiletý Toníček se jako jediný v Česku potýká se vzácným Menkesovým syndromem

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám