Hlavní obsah

Lidé vybrali přes 121 milionů na léčbu pro dvouletého Martínka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do sbírky na pomoc pro malého Martina, který trpí vzácným genetickým onemocněním, lidé vybrali potřebných 100 milionů korun. Aktuálně činí částka více než 121 milionů korun. Dvouletý chlapec se potýká se syndromem AADC a díky sbírce bude moci absolvovat genovou terapii. Finanční správa pak rozptýlila spekulace ohledně možného zdanění sbírky.

Foto: donio.cz

Život pro Martínka

Článek

Vzácným onemocněním trpí ve světě kolem 120 lidí. Syndrom způsobuje nedostatečná produkce enzymu AADC, která má vliv na fungování neurotransmiterů. Pacienti s tímto syndromem se potýkají jak s neurologickými, tak dalšími obtížemi.

Martin trpí vážnou formou choroby a je zcela odkázán na pomoc okolí. Chlapec kvůli syndromu není schopen udržet ani hlavičku, trpí křečemi a kvůli oslabenému polykacímu reflexu mu část zkonzumované stravy končí v plicích.

Foto: archiv rodiny

Martínek život zatím tráví na lůžku

Terapie může dát chlapci šanci, aby se většiny obtíží zbavil, zatímco stávající léčba je schopna pouze tlumit příznaky.

Genová terapie lékem Upstaza je v ceně 4 230 200 eur, tedy zhruba 100 milionů korun. Tu však zdravotní pojišťovna odmítla s ohledem na vzácný výskyt onemocnění zaplatit.

Rodina proto vyhlásila sbírku, v níž se téměř 220 tisíc dárců od 22. srpna dokázalo na portálu Donio složit na částku, která v úterý odpoledne překročila 121 milionů korun a stále rostla. Během posledních několika dní přibyly i díky medializaci případu na kontě desítky milionů korun.

Nic se danit nebude

V souvislosti se spekulacemi ohledně možného zdanění výtěžku sbírky upřesnila Finanční správa, že tyto příjmy jsou osvobozeny od daně z příjmů.

„Rodiče pouze musí příjem oznámit finančnímu úřadu. Neuplatní se ani česká DPH, lék bude podán v zahraničí. ČR si z peněz nevezme žádnou daň,“ uvedla Finanční správa na síti X.

Nemocný Martínek čeká na pomoc v cizině

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám