Hlavní obsah

Expřítel ji málem uškrtil kabelem, teď je upoutána na lůžko. Rodiče organizují sbírku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upoutána na lůžko a odkázána na neustálou péči svých rodičů je třicetiletá Petra Wojaczková z Karviné. Loni v září se ji pokusil zabít její zhrzený partner. Zákeřný útok, který provázelo škrcení kabelem, třicetiletá žena přežila, ovšem její zdravotní stav vyžaduje nákladnou péči, kterou má nastoupit ve specializovaném sanatoriu. Její příbuzní zorganizovali sbírku na portále Donio a snaží se Petře její těžký život co nejvíce ulehčit s nadějí, že se její stav v budoucnu může zlepšit.

Foto: Archiv Miluše Wojaczkové

Petra Wojaczková je upoutána na lůžko, pomoci jí má finanční sbírka, kterou zorganizovali její rodiče a přátelé

Článek

Za dlouho plánovanou vraždu, která nakonec skončila jen ve stadiu pokusu, poslal letos na jaře ostravský krajský soud šestatřicetiletého Jaroslava Hudce na dvanáct let za mříže.

Hudec se do bytu expřítelkyně vloudil pod záminkou vrácení prstenu, povalil ji na postel a rdousil ji nejprve rukama a pak škrtil kabelem od kulmy. Když upadla do bezvědomí, zřejmě si uvědomil, co způsobil, a zavolal záchranku. Celý útok trval zhruba hodinu, během níž Petra utrpěla rozsáhlé poškození mozku. To vedlo k epilepsii a těžké poruše vědomí.

Soud ale nakonec sáhl k mírnému trestu, protože Hudec se ke všemu přiznal a projevil lítost. Ta ale zdraví jeho expřítelkyni nevrátí.

Za zmrzačení expřítelkyně škrcením dostal 12 let

Krimi

Před útokem Hudce byla přitom žena plná života a měla před sebou státnice na vysoké škole. „Naplno a neúnavně využívala každou minutu svého života ke studiu na univerzitě, učení se dvěma jazykům, svému zaměstnání, sportu, grafickému designu nebo hraní na klávesy. Tvrdě na sobě dřela, pěstovala zdravý životní styl, milovala přírodu a aktivně se zajímala o ekologii,“ řekla Novinkám její matka Miluše Wojaczková.

Vše skončilo poté, co se rozešla se svým partnerem, ten odchod neunesl a rozhodl se připravit ji o život. Lékaři ji zachránili, ale následky budou celoživotní.

Foto: Archiv Miluše Wojaczkové

Petra byla před útokem žena plná života a měla před sebou státnice na vysoké škole

„Prvních několik týdnů byla Petra v umělém spánku, více než půl roku byla na umělé plicní ventilaci. Situaci komplikovaly neustálé opakované záněty a těžké nemocniční infekce. Byla to doba neustálého strachu o Petřin život. Denně jsme ji v nemocnici navštěvovali, mluvili jsme na ni, říkali jí, jak moc ji milujeme, jak moc nám chybí a jak ji potřebujeme,“ dodala matka mladé ženy.

Časem se lékařům dařilo Petru postupně stabilizovat, až nakonec přešla na zcela samostatné dýchání, ve kterém úspěšně setrvává. Má ale problém nejen s pohybem, ale také s příjmem potravy. Proto dostává tekutou stravu sondou přímo do žaludku. Po více než deseti měsících byla nedávno z nemocnice propuštěna domů a je to pro ni velká změna.

„Měla období, kdy hodně plakala, má však často i dny, kdy se usmívá, nebo dokonce směje. Jen málokdy zaslechneme její hlas, jsme ale přesvědčeni, že se Petra v domácím prostředí posouvá k lepšímu. Slibujeme si také, že ve specializovaném rehabilitačním centru, kde budeme moci aktivně pomáhat, se zlepší ještě více. Je to však pomalý, celoživotní proces,“ dodala matka.

Foto: Archiv Miluše Wojaczkové

Petra Wojaczková na snímku před napadením

Právě na náklady spojené s léčbou a péči o Petru bude využit výtěžek ze sbírky, kterou najdete zde. Zdravotní pojišťovna hradí jen velmi malou část nákladů.

„Petřin tatínek je již v důchodu a maminka musí ukončit své podnikání, aby se mohla o Petru starat. Kromě nezbytných pravidelných nákupů spousty lékařského a sanitárního vybavení bychom chtěli, aby Petruška absolvovala placený pobyt ve specializovaném sanatoriu, které má zkušenosti s pacienty ve vigilním kómatu. Zde jí poskytnou intenzivní terapie a programy s nadějí na zlepšení zdravotního stavu i kvality jejího velmi nešťastného života. Plánujeme také podstoupit terapie pomocí kmenových buněk, které dávají Petře velké šance na výrazný posun v léčbě následků jejího těžkého poranění,“ doplnil Petřin kamarád Jan Berousek, který rodičům pomáhá.

Pětiletý Toníček se jako jediný v Česku potýká se vzácným Menkesovým syndromem

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám