Hlavní obsah

Pavel s policií chystá zmírnění opatření na Pražském hradě. Všechna ale asi nezmizí

Praha

Prezident Petr Pavel plánuje v pondělí společně s policejním prezidentem Martinem Vondráškem představit změny v bezpečnostních opatřeních na Pražském hradě. O tom, že by se měl Hrad více otevřít veřejnosti, mluví Pavel opakovaně, je to také jedním z jeho cílů pro prvních sto dní ve funkci. Pro rozvolnění kontrol se před časem vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rozhodnutí je ale na policii, která hodnotí rizika a o opatřeních rozhoduje.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Kontroly před vstupem do Pražského hradu

Článek

„Zahájit proces otevírání Hradu veřejnosti je jedním z cílů na prvních 100 dní Petra Pavla v prezidentském úřadu. Tento proces probíhá postupně a odehrává se v několika rovinách. Patří k nim například akce pro veřejnost v prostorách Pražského hradu, v této souvislosti již například proběhlo setkání prezidentského páru s dětmi nebo zástupci romské komunity při příležitosti oslavy Dne Romů,“ sdělila ve čtvrtek Novinkám mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

„K diskusi o možném zmírňování bezpečnostních kontrol se prezident Pavel krátce po zvolení setkal s ministrem vnitra i s policejním prezidentem. Nastavení opatření se odvíjí od hodnocení aktuální bezpečnostní situace a míry rizika, které probíhá periodicky jednou za půl roku. Aktuální analýza rizik byla prezidentovi Pavlovi představena minulý týden, v návaznosti na to nyní připravujeme konkrétní kroky, s jejichž podobou seznámíme veřejnost na tiskové konferenci v pondělí,“ dodala.

Jaké změny se chystají, Řeháková neupřesnila. Není tedy zatím jasné, zda zmizí bezpečnostní rámy u vstupů do areálu Pražského hradu, u nichž se při vyšším zájmu turistů tvoří kvůli nutnosti odstrojit se, projít rámem a ukázat obsah kabelky či batohu, občasné fronty.

Pražský hrad mění návštěvnický ceník, nabídne nové prohlídky

Domácí

Tiskové konference se společně s Pavlem zúčastní také policejní prezident Martin Vondrášek. Právě policie je orgánem, který rizika vyhodnocuje a podle toho rozhoduje o tom, zda jsou opatření, případně v jaké míře, potřeba. Činí tak navzdory názorům nadřízeného ministra vnitra či prezidenta. V minulosti například exprezident Miloš Zeman v závěru svého mandátu usiloval o zrušení kontrol, ačkoliv je dříve sám prosazoval, ale policie to kvůli možným rizikům odmítla.

Bezpečnostní kontroly Pavel kritizoval už během předvolební kampaně i po svém zvolení prezidentem v lednu letošního roku. Tehdy mluvil o tom, že mezi prvními kroky bude usilovat o „fyzické i informační otevření hradu“. „Chtěl bych více akcí, které přivedou na hrad veřejnost, a to nejen v oblasti kultury, ale také vědy nebo některých aktuálních problémů, které je potřeba řešit,“ znělo jedno z jeho mnoha vyjádření.

Rakušan: Opatření pro veřejnost přijatelnější

O tom, že by měla být opatření na Pražském hradě zmírněna, protože už jsou do jisté míry zbytečná, mluví opakovaně také ministr vnitra Rakušan. „S panem prezidentem jsme si hned na naší první schůzce řekli, že chápeme, že ten prostor nějak musí být kontrolován, ale musí to vypadat úplně jinak než teď. Je možné, že rámy někde mohou v nějaké formě zůstat. Mohou být namátkové kontroly, nějaký bližší monitoring prostranství a podobně,“ prohlásil před časem ministr.

Chce ale, aby opatření byla pro veřejnost „přijatelnější“. Rád by je upravil tak, aby se u vstupu do areálu nevytvářely fronty, které považuje za větší bezpečnostní riziko.

Kontroly na Hradě byly zavedeny v létě 2016 a vyvolaly vlnu kritiky právě kvůli dlouhým frontám, které se tvořily na vstupních místech do areálu hradu. O zrušení kontrol se mluvilo už před zhruba rokem, kdy tomu byli údajně nakloněni i zástupci bezpečnostních složek. Poté, co vloni v únoru Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, však diskuse utichly a opatření zůstala.

Nikdo kontroly na Hradě nechce. Policie na nich ale trvá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám