Hlavní obsah

„Sláva Putinovi!“ Romové se v Krupce utrhli ze řetězu. Policie tomu záměrně nechává volný průběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krupka

Rozvášnění demonstranti v Krupce útočili na lidi na balkónech, provolávali slávu Putinovi a vykřikovali „černá síla“, policie naopak ocenila poklidný průběh akce. Tak vypadá dosavadní bilance úterního pochodu Romů sídlištěm. Videa kolující na sociálních sítích přitom dokládají, že na akci eskalovalo násilí, policisté ale takřka nebyli vidět. Policie tvrdí, že na demonstraci dohlížela, druhým dechem ale dodala, že přítomnost více jejích příslušníků na místě by vedla k vystupňování napětí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Shromáždění v Krupce na Teplicku

Článek

V Krupce se v úterý odpoledne shromáždilo několik set Romů a vydali se na pochod městem. Napětí ve městě vzrostlo po nedělním konfliktu mezi několika lidmi na sídlišti Maršov. Policie již dříve vyvrátila informace, které se objevily na sociálních sítích, že se nedělního incidentu zúčastnili Ukrajinci. V případu nakonec obvinili policisté z výtržnictví 33letého muže z Moldavska, kterého čeká vyhoštění.

Videozáznamy uživatelů sociálních sítích ukazují rozvášněný dav, ze kterého se mimo jiné ozývala hesla „Černá síla“ a „Sláva Putinovi“. Směrem k místu, kde mají bydlet Ukrajinci, pak například zaznělo provolání „My jsme tady doma“.

Na dalším videu je vidět dav házející předměty na dva muže na balkónech, jinde se ozývají opět protiukrajinská hesla. Na dalších si demonstranti pochvalují, že není přítomná policie, na což policisté ve středu reagovali vyjádřením na Twitteru.

„Zvýšená přítomnost pořádkových sil na místě by mohla vést k eskalaci napětí. Neznamená to, že jsme na akci nedohlíželi. Průběh jsme důsledně dokumentovali a záznamy budeme dále vyhodnocovat, především ve vztahu k některým projevům. Oceňujeme ale relativně poklidný průběh,“ uvedla policie.

Jak konkrétně se policisté postaví k důkazům o násilí, policie neupřesnila. Krajský policejní mluvčí Kamil Marek Právu řekl, že jeho kolegové vyhodnocují kamerové záznamy.

Policisté již dříve zmínili, že nemuseli zasahovat. „V souvislosti s demonstrací jsme neřešili žádný incident, akce byla ze strany svolavatele už oficiálně ukončena,“ řekla v úterý navečer další policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Podle ČTK se na akci v Krupce sešlo několik stovek Romů. Demonstranti se svolali na sociálních sítích po nedělním incidentu na místním sídlišti. Chtěli vědět, co se přesně na sídlišti Maršov stalo a dožadovali se větší bezpečnosti.

Ačkoli řečník v úvodním proslovu řekl, že nejde o protiukrajinskou demonstraci, následně se řada lidí vůči Ukrajincům vymezovala. Skupina se pak vydala k místní policejní služebně. Poté, co ze služebny vyšli dva zástupci demonstrantů, kterým policisté popsali incident, se účastníci akce začali kolem 19:30 rozcházet. Zmíněný útok na lidi na balkóně se odehrál následně.

Anketa

Souhlasíte s argumentem policie, že je lepší nezasahovat u romských demonstrací, aby nedošlo k eskalaci násilí?
Ano
8,7 %
Ne
91,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45130 čtenářů.

Ohledně demonstrace je zarážející minimální přítomnost policistů na místě, kdy na fotografiích a záznamech bylo vidět pouze pár členů antikonfliktního týmu, zatímco na sídlišti houstla atmosféra v davu o několika stovkách lidí. Na jiných shromážděních i při menším počtu účastníků jsou v podobných situacích nastoupeni mnohdy i těžkooděnci.

Policie má k dispozici rovněž neuniformované příslušníky, kteří sledují akce v civilu, aby nebudili pozornost. V tomto ohledu se nabízí mimo jiné srovnání se zásahem na politickém mítinku v jihočeských Borovanech z loňského léta, kdy stačilo, aby autistický školák odnesl od pódia reproduktor, načež chlapce zaklekla parta policistů a odvezla ho na služebnu. Bez matky.

Jako u bláznů. Místo omluvy policie matku zakleknutého autistického chlapce prověřuje

Krimi

Viditelnější pozornost stran dohledu, než jak tomu bylo v Krupce, věnovala v předešlých měsících policie i například ekologickým extremistům, kteří v počtu někdy ani ne dvaceti lidí blokovali provoz na silnicích v Praze ve snaze upozornit na své téma, kterým je snaha o snížení rychlosti pro vozidla v metropoli na 30 km/h. Policisté například okamžitě zasahovali proti řidičům, kteří troubili.

Aktivisté blokující silnici v Praze se chválili, že uhnuli sanitce. Prodírala se přitom kolonou, kterou sami zavinili

Domácí

Muž šířil falešnou zprávu, že Ukrajinci unášejí romské děti. Vyšetřuje ho policie

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám