Hlavní obsah

Pavel chtěl Ficovu páteční návštěvu zrušit. Přemluvila ho až Čaputová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tradiční první zahraniční cestě nově zvoleného slovenského premiéra Roberta Fica do Česka hrozilo narušení vztahů mezi oběma zeměmi na nejvyšší úrovni.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Nový slovenský premiér Robert Fico a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Fico, který v pátek přijíždí do Prahy, navrhl termín, ačkoliv se nehodil prezidentu Petru Pavlovi ani šéfům horní a dolní komory parlamentu Miloši Vystrčilovi (ODS) a Markétě Pekarové Adamové (TOP 09).

Navíc si na stejný den domlouval schůzky s exprezidenty Milošem Zemanem, Václavem Klausem i šéfem opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem, kteří ho podpořili v předvolební kampani.

Pavel několik dní zvažoval, že návštěvu nepřijme. Nakonec ho ale k ústupku přemluvila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Fiala v pátek přijme Fica

Domácí

„Prezidentovi Pavlovi vadilo, že Fico neudělal jediný vstřícný krok vůči České republice. Choval se, jako by mu to bylo úplně jedno,“ prozradil Novinkám pod podmínkou zachování anonymity zdroj blízký Pražskému hradu.

Datum, které Fico navrhl, podle něj vyhovovalo pouze premiérovi Petru Fialovi (ODS). „Markéta Pekarová Adamová společně s Milošem Vystrčilem plánovali jet na Ukrajinu a prezident Pavel neměl být vůbec v Praze,“ upřesnil.

Hrad se k tomu vyjadřovat nechce. „Tyto spekulace nebudeme komentovat,“ řekl Novinkám mluvčí Vít Kolář a doplnil, že přijetí se uskuteční v pátek odpoledne.

Zeman a Babiš jako náhrada?

Slovenský premiér přitom podle zdroje nejenže ignoroval to, že tři nejvyšší ústavní činitelé České republiky už mají jiný a důležitý program, ale k tomu proti zvyklostem přichystal na stejný den schůzky s jinými politiky – s exprezidentem Zemanem a předsedou ANO Babišem.

„To je diplomaticky naprosto nepřijatelné. Při první návštěvě dané země se má premiér sejít s prezidentem a předsedou vlády, ne se šéfem opozice nebo bývalým prezidentem,“ vysvětlil zdroj.

„A pokud by tak učinil, nemá to dělat ve stejný den, má se s nimi vidět třeba v sobotu,“ podotkl.

Česká republika se v této situaci zachovala jako „starší, vyspělejší“ bratr

Fico se v pátek skutečně s oběma politiky sejde. „Setkání proběhne v kanceláři prezidenta Zemana,“ potvrdil Právu bývalý Zemanův kancléř Vratislav Mynář. „Na schůzku s premiérem Ficem se těším a jsem rád, že si na mě najde čas,“ řekl Babiš ČTK.

Fico usiloval i o návštěvu Klause, ale z té sejde, neboť exprezident je na dlouhodobě plánované konferenci v Curychu.

„Jsme ale s úřadem slovenského premiéra v kontaktu a hledáme náhradní termín. Velký zájem setkat se mají obě strany,“ sdělil Novinkám Klausův mluvčí Petr Macinka.

Pavla požádala Čaputová 16. listopadu

Prezidenta Pavla, který několik dní zvažoval, že Fica kvůli jeho postupu ignoruje, nakonec přemluvila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Pražský hrad navštívila v předvečer svátku 16. listopadu a za zavřenými dveřmi měla Pavla požádat, aby zatnul zuby a Fica v zájmu česko-slovenských vztahů přijal.

Pavel se nakonec rozhodl, že nebude riskovat ohrožení nadstandardních vztahů obou zemí a předsedu slovenské vlády přijme.

„Je to velmi citlivá záležitost. Kdybychom tak neučinili, narušilo by to česko-slovenské vztahy,“ poznamenal zdroj.

Fico by pak navíc mohl veřejně prohlásit, že se v Praze s prezidentem a šéfy obou komor parlamentu nesetkal proto, že odjeli pryč, a tak měl prostor na setkání se Zemanem a Babišem. Česká republika se podle zdroje v této situaci zachovala jako „starší, vyspělejší bratr“.

Žádné parády

Fica nakonec přijme nejen prezident Pavel, ale i předsedové Senátu a Sněmovny. Oba popřeli, že by původně měli jiné plány

„Předseda Miloš Vystrčil svůj program měnit nemusel,“ konstatovala za šéfa Senátu tajemnice Lada Faldynová. Přijetí se podle ní standardně zúčastní také další členové senátorského sboru.

„S premiérem Ficem se v každém případě v rámci jeho oficiální návštěvy setkám,“ reagovala pro Novinky Pekarová Adamová.

„Vzhledem k okolnostem Ficova návštěva Hradu proběhne v té vůbec nejnutnější podobě. Žádné parády,“ tvrdí zdroj.

„Je to návštěva premiérská, tudíž hlavním partnerem pro předsedu slovenské vlády je premiér Fiala. Přijetí vnímáme jako zdvořilostní, bude krátké a bez slavnostních ceremonií,“ shrnul mluvčí Hradu Kolář.

Ficova vláda získala důvěru

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám