Hlavní obsah

Patnáctiprocentní daň z příjmu má šanci. Díky pravici

Právo, ČTK, tov, svj

Zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmů na patnáct procent by ve Sněmovně mohlo projít i bez hlasů vládní ČSSD a komunistů, kteří menšinovou vládu podporují. S prosazením opatření, jež by všem zaměstnancům zvedlo výplaty o stovky až tisíce korun měsíčně, nabídli v úterý pomoc premiérovi Andreji Babišovi občanští demokraté. ANO a ODS mají dohromady 101 hlasů, tedy většinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala a premiér Andrej Babiš

Článek

Šéf ODS Petr Fiala se už proto obrátil na Babiše. „Podepsal jsem smlouvu mezi mnou a Andrejem Babišem, že do konce tohoto roku společně dosáhneme zrušení superhrubé mzdy, a odeslal ji premiérovi k podpisu, a hlavně k naplnění,“ uvedl. „Aby se vše stihlo, nic nebrání tomu, abychom na nejbližší schůzi zařadili námi připravený návrh zákona k projednání,“ napsal.

Zrušení superhrubé mzdy je předvolební tahák, zní z ODS. Návrh leží ve Sněmovně už dva roky

Domácí

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úterý připomněla, že ke zrušení superhrubé mzdy se vláda zavázala už ve svém programovém prohlášení. „Jde o správný krok, který bude znamenat plošné snížení daňového zatížení zaměstnanců. Lidé to znatelně pocítí na svých výplatních páskách a podpoříme tím jejich chuť utrácet a znovu roztočit kola české ekonomiky,“ sdělila Právu šéfka státní kasy.

Foto: Novinky

O kolik by stoupla čistá mzda při zdanění 15 % z hrubé mzdy

Konkrétní parametry finálního návrhu nicméně budou podle Schillerové ještě předmětem dalších jednání, zejména v souvislosti s vyjednáváním o státním rozpočtu na příští rok.

Podle odhadů ministerstva financí by však výpadek v příjmech státu v případě snížení daně z příjmu na 15 procent činil 90 miliard korun.

Hamáček proti Babišovi: Snížit lidem daň z příjmu na 15 procent je nerealistické

Domácí

Šéf ČSSD Jan Hamáček v pondělí pro Právo uvedl, že superhrubou mzdu jeho strana zrušit chce, avšak výpadek kolem 90 miliard považuje za příliš velký. Ze stejných důvodů sazbu 15 procent nechce ani KSČM.

Poslanec pirátů Mikuláš Ferjenčík řekl, že jeho strana snížení zdanění práce podporuje, ale je nutné řešit výpadek příjmů státu i samospráv. „Když jsme navrhovali zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka přibližně o 5000 korun, hlasovala celá vládní koalice proti s odkazem na rozpočtové dopady. Proto mě překvapuje, že nyní navrhují opatření s dopady násobně vyššími,“ dodal.

Zaměstnanci si polepší o tisíce. Daň z příjmu se má snížit

Ekonomika

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Právu sdělila: „Andrej Babiš by měl vysvětlit, proč chce superhrubou mzdu zrušit teď, když měla být zrušena již více než pět let, kdyby to sám nezarazil. Takhle to je jen hra. Ví, že pro koaliční partnery je 15procentní zdanění hrubé mzdy nepřijatelné, ale on bude za hrdinu, kterému to kazí ti druzí.“

„Zdanění práce je příliš vysoké“

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové zjednodušení výpočtu daně dává smysl, ale lepší by bylo se zrušením superhrubé mzdy nespěchat a připravit komplexní reformu daňového systému navázanou na důchodovou reformu.

Koalice chce zrušit superhrubou mzdu

Domácí

„Zdanění práce v ČR je příliš vysoké. Nižší zdanění by mělo být z pohledu státního rozpočtu kompenzováno jinými daněmi. Nabízejí se především majetkové daně, které jsou v Česku relativně nízké. Majetkové daně, primárně daň z nemovitostí, by se rovněž mohly využít k regulaci cen rea­lit, což je obrovský problém v naší zemi. Jelikož je však před volbami, nelze očekávat, že by politici přicházeli s nepopulárními kroky,“ řekl Právu ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám