Hlavní obsah

Zrušení superhrubé mzdy je předvolební tahák, zní z ODS. Návrh leží ve Sněmovně už dva roky

Novinky, jam
Praha

Návrh na zrušení superhrubé mzdy předložila ODS ve Sněmovně už před dvěma lety a od té doby tam leží a čeká na projednání. Před rokem navíc předseda strany Petr Fiala vyzýval v České televizi premiéra Andreje Babiše, aby jejich dvě partaje spojily síly a společně mzdu zrušily. Bez výsledku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Strana to připomněla v úterní tiskové zprávě, kterou se de facto zapojila do aktuální diskuse o případném zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu.

Zaměstnanci si polepší o tisíce. Daň z příjmu se má snížit

Ekonomika

S plánem přišel o víkendu překvapivě premiér a šéf vládního hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj je třeba superhrubou mzdu zrušit, aby lidem z výplaty zbylo více peněz a stejně tak by rád snížil daň z příjmu na 15 procent, jak dříve „slibovala ODS a potom nesplnila”.

Superhrubá mzda znamená, že při výpočtu daně se k hrubé mzdě připočítává ještě zdravotní a sociální pojištění, které odvádí zaměstnavatel. A teprve z tohoto navýšeného základu se stanovuje jednotná daň z příjmů fyzických osob 15 procent. V současnosti je tak v Česku efektivní zdanění zhruba 20,1 procenta. Zavedení tohoto světově ojedinělého konceptu prosadila v roce 2008 vláda ODS, lidovců a zelených kvůli tehdy nerealizovatelnému politickému slibu 15procentní sazby daně.

Předvolební tahák?

ODS Babišovo prohlášení označila za „předvolební tahák” a přitom doplnila, že tento návrh z jejich dílny už ve Sněmovně leží od 6. srpna 2018. Vláda k němu před časem navíc vydala nesouhlasné stanovisko. Předseda občanských demokratů Petr Fiala navíc dodal, že začátkem loňského prosince v České televizi vyzval premiéra Babiše, aby se před kamerami zavázali a stvrdili podpisem zrušení superhrubé mzdy ke konci roku 2020.

Koalice chce zrušit superhrubou mzdu

Domácí

„1. prosince loňského roku jsem nabídl premiérovi Babišovi smlouvu s podpisem, že společně zrušíme do roka a do dne superhrubou mzdu. Premiér podpis odmítl. Nyní se zrušením superhrubé mzdy přišel, jako již mnohokrát, jako se svým dobrým nápadem. Proto opakuji svou nabídku, podepsal jsem smlouvu mezi mnou a Andrejem Babišem, že do konce tohoto roku společně dosáhneme zrušení superhrubé mzdy, a smlouvu jsem odeslal premiérovi k podpisu a hlavně k naplnění,“ osvětlil Fiala.

Poslanci by o návrhu mohli jednat v září

Pokud bude zájem, nic podle něj nebrání tomu, aby se návrh na zrušení superhrubé mzdy projednal na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny, která je naplánována na 15. září. Podle místopředsedy ODS a šéfa jejich poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury by tento krok přinesl zaměstnancům s průměrným platem zhruba 20 tisíc korun ročně navíc.

Proti zrušení superhrubé mzdy striktně nejsou ani sociální demokraté. Předseda ČSSD Jan Hamáček Novinkám sdělil, že by to podpořil, avšak za určitých podmínek. Babišem zmíněné snížení daně z příjmu fyzických osob na 15 procent je podle něj ale nerealistické. Podle ČSSD je potřeba vyřešit výpadek příjmů státního rozpočtu v důsledku snížení daní a zrušení superhrubé mzdy, cestou by například bylo zavedení sektorové daně.

Hamáček proti Babišovi: Snížit lidem daň z příjmu na 15 procent je nerealistické

Domácí

KSČM je proti. STAN se obává přílišného zadlužení. Piráti si prý počkají na návrh a poté se rozhodnou, zda jej podpoří, či nikoliv. Připomněla také, že s o zrušení superhrubé mzdy vláda už mluvila vícekrát, avšak nikdy to nezrealizovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám