Hlavní obsah

Rebelie u lidovců: Jihočeši požadují co nejrychleji sjezd strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českobudějovická KDU-ČSL požaduje nejrychlejší možné svolání celostátního sjezdu strany. Podle ní kauza kolem předsedy Mariana Jurečky vrhá na stranu špatné světlo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Když jsme debatovali na okresním výboru KDU-ČSL v Českých Budějovicích, tak většina lidí je velmi nespokojena se situací ve straně, respektive s tím, co se děje po tom nešťastném večírku kolem pana předsedy. Jediná šance, kdy s tím jde něco udělat, je svolat sjezd, aby se situace nějak vyřešila,“ řekl Novinkám člen českobudějovické KDU-ČSL a bývalý ministr kultury Jaromír Talíř.

Sjezd může být podle lidoveckých stanov svolán až tehdy, kdy o to požádá jedna pětina okresních organizací. „My jsme to vykopli a vyzvali jsme další okresní organizace a výbory, ať se k tomu vyjádří. A uvidíme, jestli se k tomu jedna pětina odhodlá, nebo ne,“ upozornil. Volební sjezd lidovců je plánovaný na podzim.

Podle Talíře měl Jurečka sám rezignovat. „Já jsem byl také ministrem a vím, kolik je to starostí a jaká je to koule u krku, ale na druhou stranu, když bych se zamyslel nad osudem toho, že je nejviditelnější člen strany, tak si myslím, že to měl zvážit směrem ke straně, která je tím poškozena. Nemůžeme kázat vodu a pít víno. Nemůžeme poukazovat na chyby jiných a tohohle se dopustit,“ zdůraznil Novinkám.

Jurečka zůstává ministrem, lidovci ho podrželi

Domácí

Jurečka podle něj stranu poškodil tím, že se z večírku „vytáčel a vyjádřil se k tomu až z donucení“.

Ministrem práce a sociálních věcí by podle Talíře mohl Jurečka zůstat. V čele strany by měl být ale vyměněn.

Odborníci však často upozorňují, že je lepší, aby byl předseda strany zároveň i členem vlády. „To by se muselo řešit. Máme ve vládě tři ministry, tak by se to mohlo vyřešit třeba tak, že by tam i předseda zůstal, ale byl by to někdo jiný. Buď by to byl někdo ze stávajících ministrů, nebo v nějaké rošádě ministerstev by se tohle mohlo vyřešit,“ navrhl Talíř.

„KDU-ČSL může zmizet z politické mapy“

Ve středu bylo na okresním výboru v Českých Budějovicích přijato usnesení, které říká, že nesouhlasí s bodem číslo čtyři usnesení celostátního výboru KDU-ČSL. Tento bod říká, že v souvislosti s Jurečkovou kauzou straníci nežádají žádnou personální změnu.

Na jednání okresního výboru v Českých Budějovicích bylo jejich nesouhlasné usnesení podle poslance z Českých Budějovic Šimona Hellera přijato jednohlasně. Podobné usnesení podle něj přijal i například okresní výbor v Táboře.

„Jsem přesvědčen, že z celé kauzy měla být vyvozena odpovědnost,“ řekl Heller Novinkám.

Ten zároveň upozornil, že žádost o co nejdřívější svolání sjezdu má více rovin. „KDU-ČSL se nachází v situaci, kdy má v preferencích kolem dvou až tří procent a jsem přesvědčen, že pokud neuděláme zásadní kroky, zásadní revizi a zpětnou vazbu a zásadní změny, tak reálně hrozí, že KDU-ČSL může po sto letech zmizet z politické mapy v České republice,“ varoval.

Jurečkovi bych po večírku vzkázal, aby už hlavně nemoralizoval, říká politolog

Chuťovky

„Proto si myslím, že potřebujeme co nejdřívější sjezd, abychom vyřešili řadu věcí, i když se debata smrskává pouze na večírek Mariana Jurečky. Ale musíme otevřít i další otázky ohledně směřování KDU-ČSL v následujících dvou letech a druhé polovině volebního období,“ vysvětlil poslanec.

Ten si myslí, že pokud by Jurečka měl rezignovat, tak na obě pozice - tedy předsedy strany i ministra. „Nedokážu si představit, že pokud by padaly rezignace, někdo by rezignoval pouze na jednu pozici. Obě pozice jsou propojené. Představa, že přichází nový předseda, který nesedí ve vládě…“ kroutil hlavou Heller.

Bartošek: Musíme to vzít vážně

K situaci se pro Novinky vyjádřil i předseda celé jihočeské buňky KDU-ČSL Jan Bartošek, který je zároveň prvním místopředsedou strany.

„Výzva je interní věci OV ČB a je jejich právem toto stanovisko zaujmout. Samo o sobě ovšem na svolání mimořádného sjezdu nestačí. Názor OV České Budějovice vnímám jako hlas části členské základny, který vedení strany musí vzít vážně,“ zdůraznil s tím, že on u rozhodnutí nebyl a o výsledku byl pouze informován.

Jurečka se v den tragické střelby na pražské filozofické fakultě 21. prosince účastnil večírku na ministerstvu do ranních hodin. Následně pak kolem své účasti mlžil a až po téměř třech týdnech ji přiznal a omluvil se.

Zároveň v úterý nabídl své křeslo ministra i předsedy strany na jednání celostátního výboru strany. Ten ale rozhodl, že má Jurečka v obou křeslech zůstat.

Politologové: Jurečkova rezignace je nepravděpodobná, lidovci by ještě více oslabili

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám