Hlavní obsah

Pálavu lemuje cesta plná dehtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sesuvu půdy na podzim roku 2014 vznikla úpravou staré cesty nad obcí Dolní Věstonice nouzová spojnice do Pavlova. Jak se později ukázalo, cesta je plná dehtu a minimálně třetina musí pryč.

Foto: Foto archiv PRÁVA – Milan Vojtek

Když na podzim roku 2014 vznikala obslužná cesta z Dolních Věstonic do Pavlova, nikdo netušil, jaké starosti později nadělá.

Článek

Že je v cestě ukryta hrozba, se ukázalo, když začalo mapování stavu a sítě různých cest v katastru obce. Autoři plánu obnovy polních cest chtěli vědět, v jakém stavu je polní cesta do Pavlova na svahu Pálavy.

Náprava problému bude drahá

Namátkou odebraný vzorek z cesty obsahoval více než čtyřnásobek množství dehtu, než připouští legislativa. Proti povoleným dvanácti miligramům na kilogram sušiny je ho tam 51,7 miligramu. A to v CHKO Pálava. Kontaminaci okolní půdy zabránila jen skutečnost, že se zde objevuje pouze minimum srážek.

Kousek od Pálavy vyrostl nový kemp. Bydlet v něm ale nelze

Film

Na základě alarmující informace zadala starostka Jaroslava Rajchlová (Věstonický spolek) podrobné prozkoumání rozsahu kontaminace.

„Expertiza potvrdila nadměrnou přítomnost dehtu v přibližně jedné třetině z celkové délky cesty. Převedeno do čísel, 800 metrů z 2,6 kilometru dlouhé cesty je hrozbou. Jediné řešení je odtěžit ji a bezpečně zlikvidovat. Stát to bude spoustu peněz,“ uvedla starostka.

Jediné řešení je část cesty odtěžit a bezpečně zlikvidovat
Jaroslava Rajchlová, starostka

Cestu z recyklátů zhotovila společnost Strabag, která jakékoli pochybení odmítá. „Pro zpevnění polní cesty jsme využili betonový a asfaltový recyklát, povinně odkoupený od ŘSD, což jinými slovy znamená, že šlo o materiál z dálnic nebo silnic první třídy, kde se dehtová pojiva již mnoho let nesmí používat,“ odmítla pochybení mluvčí firmy Edita Novotná s tím, že na vině mohla být například havárie, znečistění a podobně. Což starostka vyloučila.

Poté, co starostka obdržela posudek experta, který upřesnil celkovou délku kontaminovaného úseku a míru kontaminace, doručila jej vedení firmy a vyzvala je k řešení.

„Nejsme v situaci, kdy by firma přiznala své pochybení, ale shodli jsme se alespoň na tom, že budeme věc řešit,“ dodala starostka. Obrátila se i na policii, aby zjistila, kdo pochybil. Náprava problému bude ale finančně nákladná.

Nadšenci chtějí zachránit pálavskou zříceninu Děvičky

Tipy na výlety

Chybí důležité doklady

Cesta z recyklátu vnikla na podzim roku 2014 v krizové situaci. Tehdy sesuv půdy znemožnil dopravu z Dolních Věstonic do Pavlova. Nouzová spojnice měla posloužit hasičům, záchranářům a dalším.

Tehdejší starosta Jaromír Sasínek (nez.) pochybení odmítl, skutečností ale je, že k provedené investici chybí četné důležité dokumenty. Třeba doklad o použitém materiálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám