Hlavní obsah

Pákou na hospodské je pohrůžka 48 hodinami za mřížemi, tvrdí Zaorálek. Policie to odmítá

Novinky, Dominika Jeřábková

V rámci dosavadní praxe se podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ukázalo, že zatímco fyzické osoby mohou dostat pokutu za porušení protiepidemických opatření, právnické nikoli. Zaorálek v úterý Novinkám řekl, že podle jeho informací funguje, když policisté pohrozí hospodským, že je vezmou až na 48 hodin do vazby. Policie to však popřela.

Foto: Policie ČR

Policisté v Olomouci kontrolují dodržování zavírací doby v restauracích

Článek

„Když policisté přijdou do restaurace, která má být zavřená, nejsou úplně bezmocní. Hospodský jim sice často řekne, že stejně otevře, až odejdou, ale těm 'vzdorujícím' policisté odpoví, že ho mohou zadržet až na 48 hodin, jelikož neuposlechl příkaz, který dostal od veřejné moci. Takže když mu takto pohrozí, zavře to,“ uvedl Zaorálek.

"Vlastně je to na způsob toho, že si hospodští nebudou dělat z policie srandu, jelikož má určité nástroje. Zákon nyní neumožňuje o moc více,“ doplnil sociální demokrat.

Policie v noci řešila množství otevřených podniků. Neakceptovatelné, zlobí se Blatný

Domácí

Na dotaz Novinek, zda se jedná o běžnou praxi, kterou policie během kontrol používá, ale reagovalo policejní prezidium odmítavě. „Nemám informaci, že by k tomu docházelo,“ řekl Novinkám Ondřej Moravčík z odboru komunikace.

Ačkoli následně připustil, že nemůže vyloučit, že k podobným excesům došlo. „Nedokážu za to dát ruku do ohně. Je nás (policistů) přece jenom čtyřicet tisíc. Takže rozhodně nejde kategoricky vyloučit, že to některý policista někdy použil,“ uvedl.

Podle něj neuzavření hospody ve stanovené době není trestným činem, přičemž zadržení na 48 hodin je nástroj, který slouží k zabránění v páchání trestného činu. Možnost, že by se mohlo jednat o trestný čin šíření nakažlivé choroby, sám označil za extenzivní výklad.

Kysela: Je to protiprávní

Se Zaorálkovým názorem, že legislativa umožňuje zadržení osoby až na dobu 48 hodin v případě restaurace otevřené mimo povolenou dobu, navíc nesouhlasí ústavní právník Jan Kysela. „Zadržení určitě nemá sloužit k tomu, abyste někomu vyhrožoval k plnění nějaké jiné právní povinnosti,“ řekl Novinkám.

„Policie může hospodskému taky zlomit ruku či vyrazit zuby. Takže fakticky to možné je, ale po právu to není,“ doplnil.

Restaurace si příště rozmyslí, jestli znovu otevřít, řekl šéf asociace

Ekonomika

Dále zdůraznil, že skutečnost, že má být ten či onen hospodský zadržen, nemá žádnou souvislost s tím, zda existuje sankce k tomu, že mají být dodržována krizová opatření vlády. „Pokud nejsme schopni nařízení opatřit právní sankcí, nemůžeme to nahrazovat tím, že někdo půjde na 48 hodin vychladnout,“ podotkl Kysela.

„Srovnat podmínky a netrestat číšníky“

Podle Zaorálka je však nyní především třeba, aby se narovnaly podmínky při udělování finančních sankcí pro fyzické a právnické osoby. „Pokud je mi známo, nelze právnické osobě pokutu uložit. Do této chvíle je možno dát pouze pokutu do výše 20 tisíc korun fyzické osobě. Přitom je to nesmysl. Někdy může být vlastníkem fyzická osoba, a sice OSVČ, a někdy právnická. Hlavně nemá cenu trestat číšníky,“ uvedl Zaorálek.

Novela krizového zákona představil Zaorálek na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády, kde její členové návrh odklepli. Zastoupil tak vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který měl podle něj důležitou schůzku.

Kabinet zároveň chce, aby předlohu umožňující postihovat také právnické osoby projednala Sněmovna ve stavu legislativní nouze. Zařazaná je na program středeční schůze.

Rebelie restaurací na Slovensku? Zatím zůstalo spíš jen u slov

Koronavirus

Novela navrhuje, aby pokuta fyzickým osobám mohla jít až na 50 tisíc korun a v případě právnických osob až na tři miliony korun. „Jde o to, aby bylo zodpovědnému vedoucímu vlastníkovi zřejmé, že je možno vést s ním správní řízení a dát mu pokutu,“ dodal.

Kabinet chce zásadně zvýšit pokuty za porušování opatření

Koronavirus

Vyvázne Prymulova hospoda?

Pražský magistrát přitom podle informací Novinek zahájil správní řízení již s několika podniky včetně vyšehradské restaurace Rio’s, kterou navštívil v říjnu bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) spolu s šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Restaurace musí zavřít už ve 20 hodin

Domácí

Dosud ale žádné z probíhajících řízení nebylo ukončeno, není tedy zatím jasné, jak se k případné sankci úřad nakonec postaví. „Nedovedeme prozatím říct, zda je udělování pokut právnickým osobám problematické, jelikož žádné řízení z podzimní vlny uzavřeno nebylo,“ řekl Novinkám Tadeáš Provazník z tiskového oddělení.

Kvůli Prymulovi i Kalouskovi. Pražský magistrát vede řízení s více než padesáti restauracemi

Domácí

Podle Zaorálka však není vyloučeno, že ani zmiňovaný Rio's nakonec pokutován nebude. „Podle mého názoru to retrospektivně nejde, teprve až to bude platit,“ řekl Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám