Hlavní obsah

Otevřít obchody? Většina ministrů ČSSD je proti

Právo, tov, pro, svj, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda bude v pátek rozhodovat, zda otevřít menší obchody. Koalice je však rozdělená, zatímco ministři za ANO otevírání podporují, zástupci ČSSD se většinou zdráhají.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Vláda rozhodne v pátek ráno,“ nechtěl ve středu premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz Práva předjímat výsledek. Připustil, že jsou hlasy, které otevření prodejen považují za šílenství. I proto podle něj musí debata proběhnout také s opozicí a zákaz lze zrušit, jen pokud lidé budou připraveni respektovat pravidla.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) si stojí za tím, že by se prodejny otevřít měly. „Pandemická situace se tím nezmění,“ sdělil Právu. Ani on si netroufl odhadnout, jak se kabinet rozhodne, má však podporu ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO).

Podmínky pro otevření obchodů: zákazníci s rouškami, prodavači s respirátory

Domácí

„Netajím se dlouhodobě tím, že jsem zastánkyní co nejkratších a nejméně plošných ekonomických restrikcí,“ komentovala Havlíčkův záměr.

Blatný: Jen za přísných podmínek

Vůči Havlíčkovu návrhu se nevymezuje ani šéf zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ve středu prohlásil, že případné otevření obchodů by nepovažoval za rozvolňování. „Pokud se otevřou, tak za přísných podmínek, které budou bránit šíření viru,“ podotkl s tím, že uzavřených okresů by se povolení prodeje netýkalo.

ČSSD ale situaci zdaleka nevidí tak růžově. Že by ve vládě zvedla pro znovuotevření obchodů ruku, vyloučila ministryně práce Jana Maláčová. „Pro rozvolňování, když máme plné JIP a nejvyšší denní přírůstky široko daleko, bohužel nevidím prostor,“ řekla Právu.

Stejný názor má i ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Je nesmysl v této době mluvit o uvolňování opatření. Nechápu ty řeči o individuální odpovědnosti. Tohle by pak odskákalo zdravotnictví,“ uvedl.

V Rakousku ke kadeřníkovi jen s negativním testem

Koronavirus

Podle předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka se kabinet musí řídit vývojem epidemie a počtem volných lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Jinak to vidí jen ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman, který je pro postupné otevírání obchodů a také například farmářských trhů za přísných pravidel a souhlasu ministerstva zdravotnictví.

Asociace: Prodejci si to pohlídají

Podnikatelské svazy by změnu uvítaly. „Obchodníci rozvolnění jistě zvládnou. Mají lepší přehled o malé ploše svých provozoven a počty zákazníků na ní dokážou dobře uhlídat. Navíc zákazníci se tímto rozvolněním rozmělní do většího počtu provozoven,“ řekla Právu ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová.

„Tvrzení obchodních domů, že jsou schopny zajistit rozestupy zákazníků, je liché. Jsme toho svědky v obchodních řetězcích, kdy nemohou stát za každým zákazníkem a komandovat ho, že nemá dvoumetrový odstup od jiného,“ dodala.

V ČSSD se začíná šířit stud za vládu s Babišem

Domácí

Otevření podporuje také Hospodářská komora ČR. „Ačkoliv si jsme vědomi závažnosti epidemické situace, uzavření významných sektorů tuzemské ekonomiky na další týdny zvyšuje napětí mezi podnikateli i v celé společnosti, která ztrácí vůli a ochotu přizpůsobit se dlouhodobě aplikovaným restriktivním opatřením,“ sdělil Právu mluvčí Miroslav Diro.

„Připomínám, že v důsledku vládních zákazů přerušilo podnikání už více než 25 tisíc živnostníků, zaniká rekordní počet firem a o práci přišlo už 80 tisíc lidí,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám