Hlavní obsah

Do Vrbětic se vrátí granáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany finišuje s veřejnou zakázkou na nákup ručních útočných granátů a v nejbližší době by to měla schválit vláda. Dodat je má skupina Colt CZ na základě příslibu přenesení výroby do Česka. Jedním z míst, kde bude výroba probíhat, je podle zjištění Novinek i areál ve Vrběticích, který zdevastoval výbuch munice v roce 2014, a to navzdory příslibům z minulosti, že se munice na místo už nevrátí.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnik na místě výbuchu muničního skladu ve Vrběticích po druhé explozi v prosinci 2014

Článek

V nejbližších dnech by se tendrem měla zabývat vláda. Podle materiálu, který mají Novinky k dispozici, se počítá s uzavřením smlouvy do 20. ledna.

Novinky o připravované zakázce s předpokládanou hodnotou 413 milionů korun bez DPH psaly už v listopadu. Rámcová dohoda má být uzavřena na roky 2023 až 2027.

Tehdy panovala okolo nákupu řada otazníků, například od kdy se budou granáty v Česku vyrábět, jak se bude výroba kontrolovat či kde bude samotná výroba probíhat.

Obrana chce koupit granáty za půl miliardy. Bez soutěže, na základě dopisu s příslibem české výroby

Domácí

„Výroba bude probíhat pod přísnou kontrolou v areálu VTÚ Vrbětice. Areál je i přes svou minulost nyní bezpečným a zabezpečeným prostorem, který pro daný typ výroby splňuje veškeré předpisy a má všechna potřebná oprávnění,“ uvedlo na dotaz nyní tiskové oddělení ministerstva obrany.

„Z hlediska obranyschopnosti ČR je nejdůležitější, že se výrobu granátu podařilo přenést do ČR, a že se na této výrobě bude podílet náš státní podnik,“ doplnil resort.

Archivní videoVideo: Jiří Růžička, Právo

Informaci potvrdila také skupina Colt CZ.

„Budova ve Vrběticích byla určena jako jedna z nejlépe vybavených, s maximálními bezpečnostními prvky přesahujícími běžný standard v EU. Je moderní a ideální pro požadovanou výrobu. Výroba granátů spočívá v řadě procesů, od výroby komponentů u subdodavatelů, po skladování komponentů, trhaviny apod., následně testování kvality, výstupní kontrola, tj. reálné zkoušky granátů apod,“ reagovala mluvčí skupiny Colt CZ Eva Svobodová.

Konkrétně ve Vrběticích, kde v roce 2014 došlo k výbuchům a zemřeli dva lidé, by se měly skladovat některé součástky pro výrobu, nezbytné množství trhaviny pro zhruba týdenní výrobu. Dále by zde pak měla také probíhat „kompletace těla zapalovače, plnění těla, kompletace celku a balení“.

Počítá se ale také s dílčím zapojením závodu VTÚ ve Slavičíně, střelnice Bzenec či prostorů u jiných subdodavatelů.

„Je to velice citlivé téma. Úplně si nedovedu představit, co k tomu řeknou okolní obce a města. To pro ten region bude velký problém,“ řekl k tomu poslanec ANO, člen obranného výboru a zpravodaj bodu na výboru Pavel Růžička.

Sliby chyby

Návrat munice do Vrbětic se děje navzdory příslibům z minulosti. Že se do areálu munice nevrátí, přislíbila krátce po explozích vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).

V roce 2016 pak tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO) informoval o tom, že stát chce výbuchy poničený muniční areál na Zlínsku odkoupit, a taktéž uvedl, že munice se už do něj nevrátí.

Prakticky totéž ještě předloni tvrdil někdejší mluvčí resortu obrany Marek Vala v reakci na článek týdeníku Reflex.

„Varianta, že by se však v areálu obnovily muniční sklady, ať už pro Armádu ČR, nebo pro uskladnění materiálu soukromých firem, zvažována není. Informace v článku Reflexu o plánu znovu začít do skladů munici ve větším navážet tedy není pravdivá,“ napsal tehdy na web VTÚ.

Ministerstvo obrany v úterý později po vydání textu doplnilo, že kolaudační souhlas pro účely muniční výroby a zpracování výbušnin budovy získaly už v březnu 2021, tedy za minulé vlády Andreje Babiše (ANO) . „Kolaudačního řízení se účastnily jak obce, tak Zlínský kraj, který s účelem existence objektů rovněž souhlasil,“ dodal za resort David Šebek z tiskového oddělení.

Jde o navazující nákup bez soutěže na tendr z roku 2017, v němž zvítězila skupina Colt CZ, dříve Česká zbrojovka. Ta vloni v březnu oslovila ministerstvo obrany s tím, že připravila projekt transferu výroby ručních granátů, které tehdy překupovala ze zahraničí od zbrojařské firmy Rheinmetall.

Resort obrany dlouhodobě usiluje o zapojení českého obranného průmyslu do tendrů. Podle materiálu k zakázce určeného pro vládu se české firmy mají na výrobě podílet ze 60 procent.

Jednotková cena střepinových a trhavých granátů má být oproti minulé zakázce vyšší o 40, potažmo o 34 procent, a to i s ohledem na téměř patnáctiprocentní inflaci. Do navýšení ceny střepinového granátu se promítly také náklady ve výši 4,25 procenta na přesun výroby do Česka. Soudní znalec Tomáš Dvořáček v posudku uvedl, že není možné stanovit „cenu v místě a čase obvyklou, protože pro tento materiál není trh“. V Česku ruční granáty vyrábí minimálně další dvě společnosti.

Lidé z okolí Vrbětic dostanou odškodné

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám