Hlavní obsah

Obrana chce koupit granáty za půl miliardy. Bez soutěže, na základě dopisu s příslibem české výroby

Ministerstvo obrany připravuje nákup ručních útočných granátů za půl miliardy korun. Bez soutěže je má dodat skupina Colt CZ, dřívější Česká Zbrojovka, na základě příslibu, že výrobu granátů v budoucnu přenese do Česka a nepůjde o překupování ze zahraničí, jako tomu bylo v minulosti. V Česku přitom je firma, která finišuje s vývojem ryze českého granátu. Ta šanci ale nedostala.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Nynější připravovaná zakázka vzešla z dopisu, který obrana obdržela od předsedy představenstva společnosti Colt CZ Lubomíra Kovaříka v březnu 2021. V něm píše, že firma připravila projekt přesunu výroby granátů do Česka. A rovnou navrhl, že by si armáda mohla nakoupit granáty za 500 milionů korun na období minimálně pěti let. Někdejší uherskobrodská Česká Zbrojovka ruční granáty armádě dodávala už v minulosti, když v roce 2017 vyhrála výběrové řízení s finančním stropem 200 milionů korun. Tehdy však značná část výroby probíhala v zahraničí, konkrétně v rakouské zbrojařské firmě Rheinmetal.

Náměstek ministerstva obrany pro průmyslovou spolupráci Tomáš Kopečný o měsíc později, na konci dubna loňského roku, dopisem informoval tehdejšího náčelníka Generálního štábu Aleše Opatu o nabídce od firmy, přičemž převzal jak navrhovaný časový rámec pro smlouvu, tak částku. Roční objem dodaných granátů by měl být minimálně 50 tisíc kusů.

Zakázka vypsaná na základě dopisu od zbrojaře

Letos v červnu pak poradní orgán ministryně obrany, tzv. kolegium, návrh v intencích ředitelova dopisu odsouhlasilo a nyní probíhají jednání přímo s firmou. Ta by měla vyrábět tělo granátu i trhavinu, naplnit jej trhavinou a celý výrobek následně zkompletovat. Některé součástky by se měly nadále dovážet ze zahraničí.

Řehka: Měníme plány, musíme být připraveni na obranu Evropy

Domácí

Vláda by podle harmonogramu měla záměr schvalovat v lednu 2023, o měsíc později by se měla uzavřít rámcová dohoda.

Novinky se na ministerstvo obrany i zbrojařskou firmu obrátily s řadou dotazů, například odkdy by společnost měla začít s výrobou v Česku, jak se to bude kontrolovat, zda tomu tak skutečně bude a nepůjde o většinový překup ze zahraničí, zda se uskutečnil nějaký průzkum trhu či tržní konzultace atd. Ani jedna strana se však příliš nechtěla vyjadřovat, poskytly pouze velmi podobné prohlášení, že kvůli běžící veřejné zakázce se k věci nebudou vyjadřovat a obě odpovědi obsahovaly přiloženou smlouvu z roku 2017.

Náměstek pro vyzbrojování a akvizice Lubor Koudelka sice následně odpovědi přislíbil, ale až v lednu 2023, tedy v době, kdy má smlouvu projednat podle harmonogramu vláda.

Ministerstvo obrany dlouhodobě při nákupech požaduje určité zapojení domácího průmyslu, zde by se české firmy měly podílet více než 50 procenty. S ohledem na současnou situaci, kdy za hranicemi Evropské unie zuří válka mezi Ukrajinou a agresivním Ruskem a nákupy vojenského materiálu jsou složité, se tento požadavek u takto potřebné munice jeví logicky. Při této zakázce se ovšem opět naráží na již tradiční problém resortu obrany, špatnou či téměř žádnou komunikaci a absenci zdůvodňování způsobu nákupů za peníze daňových poplatníků.

Jde o velkou zakázku s využitím výjimky ze zákona o veřejných zakázkách, tedy napřímo bez soutěže, tak jako se to v poslední době děje u drtivé většiny objemných zakázek. Zákon to umožňuje, ale podle analytika protikorupční neziskové organizace Transparency International Marka Chromého takové počínání kvůli absenci komunikace, tedy netransparentnosti, vybízí k podezřením.

Soutěž? Na co. Obrana poslední roky drtivou většinu velkých zakázek rozdává z ruky

Domácí

Kompletně český granát tu už téměř je

„Podezření ohledně neregulérnosti akvizičního procesu se objevují dlouhodobě, ať už ve formě podezření z korupce, podezření z ovlivnění zakázky, anebo z nereflektování všech možných alternativ při průzkumu trhu,“ řekl Chromý už dříve Novinkám.

Průzkum trhu v tomto případě neproběhl, jak vyplývá z dalšího dokumentu, který mají Novinky k dispozici. „Realizovatelnost akce vyplývá z dopisu CZ Group adresovaného ministerstvu obrany,“ stojí v něm.

Z veřejných zdrojů je však patrné, že v tuzemsku existuje minimálně jeden výrobce ručních útočných granátů, a to Zeveta Ammunition v Bojkovicích, která navíc v minulosti obraně podle slov svého generálního ředitele Radoslava Moravce granáty dodávala. Nyní finišují s projektem kompletně českého granátu.

„V této plánované zakázce jsme osloveni vůbec nebyli. V minulosti jsme zahájili vlastní vývoj ručních granátů ve třech provedeních, dnes je to po testech zapalovače. Je to odházené, prošlo to podnikovými zkouškami, vojskovými to neprošlo. To bychom potřebovali tak čtvrt roku, možná do jara. Pak tu bude stoprocentně v Česku vyrobený granát z českých součástek,“ uvedl na dotaz Novinek Moravec.

Obrana mlží o podílu českých firem na izraelských dronech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám