Hlavní obsah

Opozice vládu nesestřelí, jen pokoří

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se bude ve Sněmovně rozhodovat o osudu menšinové vlády ANO a sociálních demokratů, ta ale podle všeho pokus opozice sesadit ji přežije. Kvůli ohlášenému odchodu ČSSD ze sálu se opozici, která disponuje 92 hlasy, nepodaří získat 101 zákonodárců, kteří by Babišovu kabinetu vyjádřili nedůvěru. Může se jí ale podařit vládu alespoň symbolicky pokořit.

Foto: Petr Horník, Právo

Zástupci opozice oznámili svolání mimořádné schůze Sněmovny

Článek

Babišovci mají 78 poslanců a KSČM 15 zákonodárců, což je 93 hlasů. S patnácti soc. dem. počítat nemohou, ti nebudou v sále. Jenže, jak řekl Právu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, budou babišovcům chybět tři poslanci. Ve výsledku tak opozice sice nedůvěru neprosadí, nicméně bude mít víc hlasů proti vládě, než kolik jich bude proti svržení kabinetu.

„Na páteční schůzi mám od našich poslanců tři omluvy. Pokud mě paměť neklame, tak jde o poslance Roberta Králíčka, Jana ŘehounkaPavla Juříčka, kteří jsou pracovně v zahraničí,“ řekl Právu Faltýnek s tím, že ostatní poslanci budou hlasovat proti návrhu.

Vládu se opozici podařilo sestřelit jen v roce 2009, dvanáct pokusů bylo neúspěšných.

Budu se hájit proti lžím
Andrej Babiš (ANO), premiér

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik ve čtvrtek Právu sdělil, že nemá od poslanců žádnou omluvu včetně Zdeňka Ondráčka, který se červencového hlasování o důvěře vládě nezúčastnil. „Předpokládám, že budeme kompletní včetně pana poslance Ondráčka. Musí o tom rozhodnout ještě v pátek ráno klub, ale usnesení výkonného výboru je jasné, aktivně hlasovat proti návrhu. Nechceme hrát nějaké schovávačky, naše slovo je ano ano, nebo ne ne,“ podotkl Kováčik. Pokud opozice přijde v plné síle, jak se dušuje, tak hlasování dopadne nejspíš poměrem 92 pro vyslovení nedůvěry a 90 proti návrhu.

Premiér a lídr ANO Andrej Babiš jinak ve čtvrtek pracoval, jako by se nechumelilo. Mluvil na semináři o dukovanské elektrárně ve Valči na Třebíčsku a také měl projev na shromáždění manažerů, podnikatelů a zaměstnavatelů sdružených v Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů v Praze. [celá zpráva]

Původně měl v plánu ve čtvrtek i jednání se soc. dem. k sociálním tématům, to ale ve středu ráno zrušil a odsunul na příští týden. „Budu se hájit proti lžím,“ řekl Babiš k dnešnímu programu ve Sněmovně. „Prohlášení některých kolegů mě mrzí,“ dodal a popřel, že by chystal personální změny ve vládě.  [celá zpráva]

Ve čtvrtek se objevila informace, že curyšská univerzita Babišovi zrušila přednášku, se kterou měl premiér vystoupit 3. prosince u příležitosti výstavy o českých emigrantech na této vysoké škole. [celá zpráva]

Do Curychu nepojede

Stalo se tak poté, co se někdejší čeští emigranti dopisem adresovaným vedení univerzity postavili proti Babišovi, informovaly servery Deník N a SeznamZprávy. „Zdá se nám mimořádně necitlivé a nevhodné, že by bývalý kolaborant totalitního režimu mluvil k lidem, kteří právě tomuto režimu unikli,“ napsali autoři dopisu.

Tiskové oddělení úřadu české vlády sdělilo, že výstavu každoročně zahajuje švýcarský velvyslanec v Praze, přičemž letos měl být hostem i premiér, který měl na tuto dobu naplánovanou návštěvu Švýcarska. „Bylo pouze avizované jeho vystoupení na univerzitě. Bohužel z pracovních důvodů pana premiéra, z velké pracovní vytíženosti, byla návštěva odložena a hledá se nový termín,“ citovala ČTK.

Babiš ve čtvrtek řekl Právu, že zrušil akci na univerzitě sám. „Udělal jsem to proto, že na základě vylhané reportáže tam někteří zase začali organizovat demonstrace. Tak jsem svoji účast zrušil,“ podotkl premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám