Hlavní obsah

Omluva, mrzení a zvýšený hlas. Ze soudu s Babišem se stává emoční záležitost

Aktualizováno

Andrej Babiš s Janou Nagyovou, kteří stanuli před soudem v kauze padesátimilionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo, si ve středu vzájemně projevili lítost. Nagyová se nejprve omluvila celé Babišově rodině s dovětkem, že pokud někdo hypoteticky pochybil, byla to ona. Babiš jí poděkoval se slovy, že jej to mrzí. Emoce se v soudní síní objevily již v úterý, kdy musel soudce Jan Šott Babiše, který zvyšoval hlas, usměrňovat.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Obžalovaný poslanec Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou v budově soudu

Článek

Při odchodu ze soudní síně ve středu dopoledne po přerušení jednání se Babiš vyjádřil obšírněji.

„(Nagyová) Neudělala žádnou chybu. Zničilo jí to život, a nejen jí, ale i paní Ditě Protopopové (lékařce-psychiatričce), která měla tehdy, bohužel, službu, když přivezli mého syna (Andreje) z psychiatrické léčebny Havlíčkův Brod. Takže plno lidem to zničilo život, jenom proto, že Babiš šel do politiky,“ reagoval na omluvu Nagyové.

Ta vedle omluvy uvedla: „Pokud čistě někdo teoreticky pochybit měl, tak jsem to byla já.“ Zdůraznila však, že se ničeho nezákonného nedopustila.

Audiozáznam ze soudní síně 14.9.2022Video: Novinky

Obžalovaná Nagyová se před soudem omluvila celé Babišově rodině

Domácí

Babiš ve středu také řekl, že se rozhodl, že už dále nebude průběh hlavního líčení komentovat. Změnil tak způsob svého chování ve srovnání s předchozími dny, kdy takto zdrženlivý rozhodně nebyl a nezdráhal se hovořit o politickém procesu.

Zpochybňoval rovněž erudici soudních znalců posuzujících pravost podpisů pod dokumenty, respektive ekonomickou provázanost Čapího hnízda s  koncernem Agrofert.

Vypjaté úterý

V úterý jej kvůli promluvě o zdraví syna a jeho údajném zneužití „ze strany mafiánského polistopadového kartelu a mafiánských novinářů“ soudce přerušil s konstatováním, že nevidí souvislost promluvy s projednávaným případem. Andrej Babiš mladší v kauze figuruje coby svědek.

„Zásadně odmítám, že bych falšoval nějaký podpis,“ reagoval Babiš na vystoupení experta na písmoznalectví. Pak ale šéf hnutí ANO zaútočil jak na politiky, tak na média. „Můj syn byl totálně zneužit tím mafiánským polistopadovým kartelem a mafiánskými novináři,“ zvýšil nejprve Babiš hlas.

Později do jeho řeči vstoupil předseda soudního senátu Šott s tím, že mu unikají souvislosti s projednávaným tématem.

Uniká mi, proč to tu říkáte. Soudce musel Babiše usměrňovat

Krimi

Naopak zdrženlivost ve středu dopoledne ukázali všichni předvolaní svědci v čele s Babišovou chotí Monikou. Všichni svorně odmítli před soudem vypovídat a soud tak přečetl jejich výpovědi před policií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nagyová (dříve Mayerová) u soudu

Reklama

Výběr článků

Načítám