Hlavní obsah

Uniká mi, proč to tu říkáte. Soudce musel Babiše usměrňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když se obžalovaný bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodl během úterního pokračování hlavního líčení v kauze Čapí hnízdo komentovat právě skončený výslech soudního experta na písmoznalectví, přešel do velmi osobní roviny. A jeho výlev musel zastavit až soudce Jan Šott.

Foto: David W. Černý, Reuters

Andrej Babiš u soudu

Článek

Babiš nejprve krátce reagoval na tvrzení znalce o tom, že tři podpisy pod smlouvami na převod akcií společnosti Farma Čapí hnízdo nemusejí patřit jeho synovi Andreji Babišovi mladšímu a že tam lze nalézt určité shodné rysy s podpisem samotného expremiéra, poté se ale rozhodl zcela mimo téma komentovat dění kolem vlastního syna.

„Zásadně odmítám, že bych falšoval nějaký podpis,“ reagoval Babiš na vystoupení experta na písmoznalectví s tím, že ten ve svém posudku na pravost podpisů nic jednoznačně nepotvrdil.

Babiš přešel do protiútoku a zpochybnil znalce. Došlo i na „účelovku“

Krimi

Pak ale šéf hnutí ANO zaútočil jak na politiky, tak na média. „Můj syn byl totálně zneužit tím mafiánským polistopadovým kartelem a mafiánskými novináři,“ zvýšil nejprve Babiš hlas.

Narážel mimo jiné na to, že dva novináři se v minulosti vydali za jeho synem do Švýcarska, kde žije, a udělali s ním rozsáhlý rozhovor s ostrou kritikou vůči otci. S dalším redaktorem později Babiš mladší jezdil po Česku a točil dokument.

„Totálně ho zneužili před volbami a po nich ho odkopli,“ řekl viditelně rozčilený Babiš na adresu novinářů. Načež se jal přiblížit soudu zdravotní stav svého syna z prvního manželství, s nímž má velmi napjaté vztahy.

„On má, bohužel, zdravotní problémy. Přestal brát léky. Mrzí mě to a je mi to velice líto,“ narážel Babiš na svá dřívější tvrzení o tom, že Andrej mladší trpí schizofrenií. Podle něj není zdravotně způsobilý vypovídat u soudu.

Babiš poslechl a sedl si

To už ale do jeho řeči vstoupil předseda soudního senátu Šott s tím, že mu unikají souvislosti s projednávaným tématem. Upozornil Babiše, že jeho nynější komentář týkající se osoby syna, který je v případu v pozici dosud nevyslechnutého svědka, nijak nesouvisí s posudkem experta na písmoznalectví, a že by se tedy měl držet tématu.

Obžalovaný expremiér jej poslechl a posadil se.

Kdo by měl kdy vystoupit u soudu s Babišem: Svědčit bude jeho rodina, Faltýnek i Bendl

Krimi

Babiše mladšího soud pozval k výslechu na pátek 16. září. Jak ale uvedl předseda senátu Šott, zatím není jasné, zda tento svědek dorazí. Původně se totiž z jednání omluvil s tím, že do Česka nepřijede. Babiš junior totiž žije ve Švýcarsku.

Soud se proto rozhodl uskutečnit jeho výpověď na dálku pomocí videohovoru, na čemž se už podle Šotta dokonce dohodl i se švýcarskou justicí. Termín výpovědi byl stanoven na říjen.

Jenže mezitím Babiš mladší promluvil do některých českých médií a tam uvedl, že přijede v pátek do Prahy svědčit. Šott proto v úterý konstatoval, že pokud svědek skutečně dorazí, vyslechne ho. Zatím to však prý nemá oficiálně potvrzeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám