Hlavní obsah

Okamurovi začíná hořet voličská podpora. Voliče mu luxuje Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí SPD přetahovaná o voliče s ANO nesvědčí a jeho podpora klesá. Aktuální březnové průzkumy agentur Kantar pro Českou televizi a naposledy Medianu ukazují volební zisk na úrovni 8,5, respektive 9,5 procenta. Loni v druhé polovině roku přitom zisk SPD pohyboval kolem 12 procent. Předseda hnutí Tomio Okamura v tom problém nevidí a relevanci průzkumů zpochybňuje.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tomio Okamura (SPD) a Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně. Archivní snímek

Článek

Projekt, který Okamura založil po rozchodu s hnutím Úsvit přímé demokracie a v jehož čele je od roku 2015, má i po osmi letech na politické scéně omezený dosah. Jestliže ve volbách v roce 2017 dokázalo hnutí oslovit 10,6 procenta voličů a získat 22 křesel, v roce 2021 to bylo 9,6 procenta a 20 poslanců. Hnutí nemá žádného senátora a příliš se mu nedaří ani v krajských, respektive komunálních volbách.

Okamura tvrdí, že aktuální preference odpovídají volebnímu výsledku. „Doposud drtivá většina průzkumů vždy podhodnocovala SPD, často i o mnoho procent. Někdy nám dávají 14,5 procenta, teď je to 9,5 procenta,“ řekl Novinkám, s tím že jediným relevantním průzkumem jsou volby.

Přesně podle programu

Slabinou hnutí v očích jeho voličů může být skutečnost, že jeho volební zisky a omezený koaliční potenciál mu nedovolí reálně prosadit programové cíle. Šéf SPD to tak nevnímá. „My postupujeme přesně podle našeho programu, bojujeme za něj a neustupujeme z něj. Jsem plně přesvědčen, že členská základna SPD to vidí,“ řekl Okamura.

Babiš a Okamura spolu vedou válku a Sněmovna trpí, míní politologové

Domácí

Omezeného dopadu programu SPD na voliče je si vědomo i konkurenční hnutí ANO, které se minimálně o část stoupenců SPD přihlásilo.

Anketa

Myslíte si, že ANO zlikviduje SPD podobně, jako to udělalo s KSČM a ČSSD?
Ano
85,3 %
Ne
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5822 čtenářů.

Přímočaře to před časem v rozhovoru pro Mf Dnes formuloval předseda hnutí ANO Babiš, když se marně ucházel o otevřenou podporu SPD v lednových prezidentských volbách.

„Voličům SPD budeme vysvětlovat, ať raději volí jinou stranu nebo hnutí ANO, protože házet hlasy SPD je jako vyhodit hlas do koše. Okamura pro ně nikdy nic neudělá,“ shrnul Babiš, jak ANO vnímá SPD.

Porosteme, věří Okamura

Okamura nicméně připomněl nedávné obstrukce kvůli valorizaci důchodů, při nichž poslanci ANO a SPD ruku v ruce paralyzovali několik dnů jednání Sněmovny. Tato akce podle něj opozici přinese další kladné body.

Dohoda vlády s ANO, vztekal se Okamura nad schváleným návrhem Nachera. Sám ale hlasoval pro

Domácí

„Otázkou je, jestli to ještě může něco přinést ANO, to je dlouhodobě na stejné hranici třiceti procent bez nějakého potenciálu růstu. SPD potenciál růstu má,“ tvrdí Okamura.

Faktem je, že zatímco podpora ANO má v posledních měsících vzestupný charakter, SPD se svým protestním potenciálem podle průzkumů slábne, navíc s vědomím, že o jeho příznivce stojí i další, často výrazně radikálnější subjekty, které se různými způsoby pokoušejí v souvislosti s ekonomickými problémy úzce spjatými s ruskou agresí vůči Ukrajině etablovat na politické mapě.

FOTO: Demonstrace Česko proti bídě přilákala několik tisíc nespokojených lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám