Hlavní obsah

ODS odmítá požadavek lidovců přejít v europarlamentu do jejich frakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodně ne, to pro nás nemá žádný smysl, odmítl pro Novinky europoslanec Alexandr Vondra myšlenku, že by zástupci ODS po volbách do Evropského parlamentu přešli do frakce, kde jsou v současné době lidovci a členové TOP 09. Odmítá to i jeho stranická kolegyně Veronika Vrecionová. Reagují tak na to, že by přestup do stejné frakce měl být podmínkou, aby koalice Spolu šla do eurovoleb společně.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Europoslanec ODS Alexandr Vondra

Článek

„Proč bychom to dělali? Rozhodně ne, nevidím v tom žádný smysl. Myslím, že by to bylo nevýhodné pro pravici v Evropském parlamentu. Nevidím žádný důvod odcházet z frakce, která funguje a bude výrazně větší, protože počty italských kolegů se zmnohonásobí,“ odpověděl Vondra na dotaz Novinek, zda je pro zástupce ODS myslitelný přestup do frakce Evropské lidové strany (EPP).

V té jsou v současné době zástupci KDU-ČSL a TOP 09. Členové ODS patří v europarlamentu do frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

V koalici Spolu se stále jedná o tom, zda strany půjdou za rok do eurovoleb samostatně nebo společně. Že by právě „přestup“ zástupců ODS měl být podmínkou pro vznik společné kandidátky, řekl v rozhovoru pro Novinky František Talíř, který kandiduje za lidovce z druhého místa.

Zahradil jako šéf klubu ODS v europarlamentu končí, kandidovat už nebude

Domácí

„Pokud bychom šli jako Spolu, podle mě by tam musela být nějaká podmínka nebo jasná deklarace, že europoslanci ODS přechází do frakce EPP. Bez této podmínky si vůbec neumím představit, co bychom lidem na ulici odpovídali,“ zdůraznil.

Vondra: Uspokojení pana Talíře je málo

Podle Vondry to pro ODS ale nemá „vůbec žádný smysl“. „Za těchto okolností by to bylo oslabení pravice. A nic bychom za to neměli. Možná uspokojení jednoho člena KDU-ČSL, pana Talíře, to je málo,“ upozornil.

S EPP prý denně spolupracuje. „Spolupráce se zlepšuje tím, jak se EPP posunula po odchodu Angely Merkelové víc doprava. Ale není rozhodně žádný důvod ukončit naše působení v ECR,“ dodal.

Na změnu dresu se netváří ani Veronika Vrecionová, která v Evropském parlamentu nově vede klub poslanců ODS. „To je to velmi předčasné. Neznáme čísla a nevíme, jestli není daleko lepší zůstat v naší frakci. Podle mě je strategicky chytřejší zůstat a spíš se pokusit vytvořit koalici mezi frakcemi,“ řekla redakci.

„Budeme úžeji spolupracovat“

Podle ní obě frakce mezi sebou „úzce spolupracují“. „Chtěla bych, aby budoucí koalice v EP byla postavena středopravicově, ne jako je to dnes středolevicově. Jsou predikce, že ECR má možnost posílit, takže je daleko chytřejší zůstat samostatný a dopomoct k vytvoření středopravé koalice,“ vysvětlila.

O „užší spolupráci“ mezi frakcemi mluví i špičky stran Spolu. „Nepochybně si přejeme, aby docházelo k užší spolupráci a k lepší koordinaci kroků v Evropském parlamentu mezi EPP a ECR,“ uvedl například na dotaz Novinek premiér Petr Fiala (ODS). Podobně v podcastu PoliTalk mluvil i šéf lidovců Marian Jurečka a stejně se vyjadřuje i lídr kandidátky KDU-ČSL v eurovolbách Tomáš Zdechovský.

Může jít tak o novou taktiku, jak budou strany obhajovat, proč jdou do voleb společně nebo samostatně. V tom zatím jasno nemají.

„To se ukáže v příštích týdnech a měsících. Máme na to v ODS různé názory, i v dalších stranách to není jednoznačné. V úspěšném projektu koalice Spolu jsme připraveni pokračovat v dalším typu voleb na národní úrovni a víme, že to oceňují i voliči. Na druhou stranu jsme na evropské úrovni ve dvou různých frakcích a musíme pracovat i na tom, abychom byli pro voliče srozumitelní. Proto potřebujeme ještě nějaký čas,“ zopakoval na dotaz redakce v pondělí premiér.

Europoslanci ODS Novinkám opět řekli, že se přiklání k tomu, aby jejich strana šla do voleb samostatně. Ukazují jim to prý i průzkumy. Podobný názor má i Talíř. Například ale Zdechovský „kope“ za koalici Spolu, což mají jako výhodnější krok zase ukazovat lidovecké průzkumy.

Piráti mají přetlak na pozici lídra kandidátky do eurovoleb

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám