Hlavní obsah

Zahradil jako šéf klubu ODS v europarlamentu končí, kandidovat už nebude

• Aktualizováno

Europoslanec Jan Zahradil končí jako předseda poslaneckého klubu ODS v Evropském parlamentu. V pondělí na tiskové konferenci řekl, že mandát už příští rok nebude ani obhajovat. Kariéru prý chce ukončit v domácí politice. V čele klubu ho střídá europoslankyně Veronika Vrecionová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jan Zahradil

Článek

„Veronika mě vystřídá ve funkci předsedkyně europoslaneckého klubu. Navíc budeme mít v nejužším vedení ODS po třech letech ženu,“ oznámil Zahradil na tiskové konferenci.

Zároveň uvedl, že příští rok ve volbách už nebude obhajovat mandát europoslance. „Asi to není žádné velké překvapení, už se o tom šušká poměrně dlouho. Není to náhlá záležitost, kolegové to vědí už rok a předseda půl roku,“ popsal.

Zároveň také řekl, že rád by svou politickou kariéru ukončil v domácí politice. „Nerad bych odcházel z europarlamentu přímo do důchodu. To by se asi stalo, kdybych tam byl dalších pět let,“ podotkl s tím, že se nechystá změnit dres a v ODS zůstává.

Foto: senat.cz

Veronika Vrecionová (ODS)

Novinářům Zahradil následně naznačil, že by ho znovu lákaly volby do Poslanecké sněmovny, které by měly být v roce 2025. S předsedou strany o tom ale zatím nemluvil. Nevyloučil ani post na zahraniční ambasádě.

Premiér a předseda ODS Petr Fiala Zahradilovi za jeho práci poděkoval. „Vrací se nám do vedení žena. Vítám, že budeme tímto způsobem obohaceni,“ zdůraznil směrem k Vrecionové.

Piráti mají přetlak na pozici lídra kandidátky do eurovoleb

Domácí

Vrecionová: Chci, aby kandidátku vedl Vondra

Ta následně uvedla, že mandát v europarlamentu chce příští rok v červnu obhajovat. „Na podzim v primárních volbách budu usilovat o pozici na volitelném místě,“ upozornila s tím, že nemá ambici být lídryní. „O tuto pozici bude pravděpodobně usilovat Alexandr Vondra a má mou podporu,“ řekla.

Novinkám pak europoslankyně zopakovala, že chce, aby ODS šla do voleb samostatně. Prý jako výhodnější tuto cestu označují i interní průzkumy. Stejného názoru je i Zahradil.

Premiér Fiala je ohledně toho, zda ODS půjde v koalici Spolu, nebo samostatně, stále nekonkrétní. „Ukáže se to v příštích týdnech a měsících, máme na to i v ODS různé názory,“ odpověděl na dotaz redakce.

Strany jsou totiž v europarlamentu v různých frakcích. Zástupci ODS patří do frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), zatímco lidovci a TOP 09 jsou ve frakci Evropské lidové strany (EPP). Na to, že by zástupci ODS přešli do lidovecké frakce, se zatím netváří. „Frakce by mohly úžeji spolupracovat,“ shoduje se Fiala s Vrecionovou.

Mluví se i o tom, že Zahradil byl jednou z překážek k tomu, aby koalice Spolu do eurovoleb šla dohromady. Na společné kandidátce si ho nedovedla představit například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Že už mandát nebude obhajovat, by tak společné kandidátce mohlo pomoci.

Zahradil je europoslancem od roku 2004. Vrecionová je v Evropském parlamentu první volební období.

Lidovecká dvojka Talíř: Pokud půjdeme do eurovoleb jako Spolu, musí ODS přejít do naší frakce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám