Hlavní obsah

Fiala s jednoznačnou podporou obhájil post šéfa ODS

Aktualizováno

Premiér a předseda ODS Petr Fiala na sobotním kongresu ODS obhájil svůj mandát, když získal naprosto přesvědčivou podporu delegátů pražského kongresu. V projevu před svým znovuzvolením představil priority na následující dva roky. ČR chce nejprve překlenout období mezinárodní nestability a hospodářské krize. Kvůli údajnému zneužívání ruské agrese sepsul i opoziční ANO a SPD. Uvedl, že vláda brzy představí pětiletý projekt na zajištění energetické bezpečnosti ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Fiala získal v tajné volbě 510 z 510 platných hlasů delegátů.

„Když jsem zde stál před osmi lety poprvé, byla ODS na pomezí života a smrti. Dnes je opět v čele vlády a tvoří hlavní sílu v obou komorách parlamentu. Vypadá to, že opět stojíme na vrcholu. Ale tak to ještě není, vidím to jinak,“ začal Fiala.

„Stojíme těsně pod vrcholem, na vysokém útesu. Krajina je nepřehledná a rozeklaná. A všude kolem nás jsou strmé srázy a hluboké rokle,“ dodal ve zřejmé narážce na probíhající uprchlickou i energetickou krizi. Vládní strana dále čelí silné inflaci a souvisejícím ekonomickým problémům.

Až když tuto situaci ODS zvládne, bude si moci podle Fialy říct, že je opravdu úspěšnou politickou stranou. „Jsem přesvědčen, že jsme schopni všechny současné problémy zvládnout,“ ujišťoval také.

Fiala složí účty. ODS si na kongresu bude volit vedení

Domácí

Fiala podle očekávání zůstal jediným kandidátem na šéfa občanských demokratů, kterým je od ledna 2014. Před delegáty stanul tak celkově již popáté. Nominaci přitom získal ze všech 14 krajů.

Trojice priorit: Uprchlická krize, geopolitika i energetická bezpečnost

Mezi prioritami vlády pro následující dva roky označil jako první zvládnutí uprchlické vlny. „Čelíme největší uprchlické vlně od druhé světové války a lidé z Ukrajiny k nám teď přichází v obavách o svůj život,“ poznamenal s tím, že nejde o ekonomické migranty.

ČR podle něj musí být také důležitým hráčem na mezinárodním poli. „Ruská agrese změní poměry ve světě a změní i situaci v Evropě. Nyní se budou nově nastavovat vztahy mezi státy na další desítky let,“ řekl a doplnil: „To je důvod, proč jsem byl v Kyjevě.“

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Válka na Ukrajině

Šéf ODS se vyslovil také proti neřešené závislosti na fosilních palivech z Ruska. „Chci, aby naše vláda přišla v nejbližších týdnech s komplexním pětiletým projektem, jehož cílem bude zajištění energetické bezpečnosti ČR,“ předestřel Fiala.

„Následující dva roky nebudou pro nikoho z nás jednoduché. Naše vláda bude muset velice tvrdě pracovat, abychom tímto obdobím mezinárodní nestability a hospodářské krize prošli co možná nejlépe. Ano, bude nás to bolet,“ připustil šéf ODS.

Vláda představí projekt, který má řešit energetickou závislost na Rusku

Ekonomika

„Populisté se snaží na ruské agresi vytřískat politický kapitál”

V souvislostí s tím uvedl, že opozici má za zlé způsob, jakým se snaží zneužít dopady ruské agrese. Cíleně podle něj rozděluje českou společnost. „Zapomněli na podpůrné řeči a dělají, co umí nejlépe, šíří dezinformace. Extremistům došly noty a populisté si řekli, že na tom mohou vytřískat politický kapitál,“ uvedl v narážce na opoziční ANO a SPD.

V závěru projevu slíbil členům také podporu pro nadcházející senátní a komunální volby. „A pak tu máme prezidentské volby. Jsem přesvědčen, že máme na to ve všech těchto volbách uspět,“ doplnil.

Mnohým voličům jsme přišli jako nejmenší zlo, řekl Fiala na kongresu ODS

Domácí

Fiala před delegáty promluvil již v pátek na zahájení sjezdu. V úvodním projevu „skládal“ účty, vzpomenul, že se mu podařilo, čemu mnozí ještě na minulém kongresu v lednu 2020 nevěřili: ODS znovu přivedl do Strakovy akademie a pro sebe získal funkci premiéra.

Zároveň ale varoval, že pro část voličů představovala volbu „nejmenší zlo“ a strana si již nemůže dovolit voliče zklamat.

Výběr článků

Načítám