Hlavní obsah

Fiala složí účty. ODS si na kongresu bude volit vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní Občanská demokratická strana (ODS) si během víkendového kongresu bude volit nové vedení. Žádné velké drama, alespoň co se týká funkce předsedy, se neočekává. Premiér Petr Fiala nemá pro sobotní volbu šéfa strany vyzyvatele.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Výroční 30. kongres strany se podobně jako předešlý ročník koná v pražské hale O2 universum. Na něm Fiala v lednu 2020 obhájil mandát s 90procentní podporou a ambicí dovést stranu po osmi letech v opozici do Strakovy akademie, což se mu po říjnových volbách podařilo. Akce by se tak mohla nést spíše v oslavném duchu.

Původně se měl celostátní kongres konat již v polovině ledna, kvůli pandemii koronaviru byl ale odložen.

Překvapení se nekoná, v čele ANO zůstává Babiš. Naposledy

Domácí

V pátek odpoledne kongres zahájí svým projevem právě Fiala. Následovat budou vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila, místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka a jednotlivých členů vlády za ODS: ministryně obrany Jany Černochové, šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury, ministra dopravy Martina Kupky, ministra kultury Martina Baxy a také šéfa resortu spravedlnosti Pavla Blažka. První den kongresu ukončí večer politická diskuse.

V sobotu je na programu nejprve vystoupení VIP hostů. Následovat bude volba předsedy a zbylých členů vedení.

Místo Vystrčila Zajíček?

Podobně jako Fiala nemá protikandidáta ani dosavadní první místopředseda Stanjura. Ten před dvěma lety nahradil starostku Prahy 2 Alexandru Udženiju. Její překvapivé nezvolení na minulém kongresu způsobilo rozpaky a kvapné hledání nástupce, logickou volbou se pak nakonec stal Fialův blízký spolupracovník.

Lídrem pražské ODS i SPOLU pro komunální volby bude exprimátor Svoboda

Domácí

Posty řadových místopředsedů budou nyní obhajovat vedle ministra kultury Martina Baxy a šéfa resortu dopravy Martina Kupky také europoslanec Alexandr Vondra. Dále získal nominaci i senátor Tomáš Goláň.

Z dosavadního vedení ODS funkci nebude obhajovat nakonec pouze Miloš Vystrčil, který se před dvěma lety ujal vedení Senátu po úmrtí stranického kolegy Jaroslava Kubery.

Na Kuberu zřejmě občanští demokraté také vzpomenou – zemřel dva dny poté, co naposledy veřejně vystoupil právě na kongresu ODS.

Svoboda: Mezi trestním stíháním mě a Babiše je velký rozdíl

Komunální volby

Vzhledem k stávající velké převaze moravské kliky v čele občanských demokratů by měl podle informací Novinek po Vystrčilovi doplnit vedení šéf pražského klubu ODS Zdeněk Zajíček. Ten je nově i poradcem premiéra pro digitalizaci státní správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám