Hlavní obsah

Odpojení domácností by byl až úplně poslední krok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by byly dodávky ruského plynu do České republiky přerušeny, vydržel by při současných zásobách běžný provoz nejméně měsíc. V delším horizontu by pravděpodobně muselo docházet k omezením. Domácností by se ale omezení týkala až úplně nakonec.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Omezení by přijímal provozovatel přepravní soustavy, soukromá společnost Net4Gas, který by za stavu nouze tuzemskou plynárenskou soustavu řídil podle pravidel, jež určuje energetický zákon. Net4Gas průběžně shromažďuje všechny relevantní informace pro posouzení případného rozdílu mezi dodávkami a poptávkou po plynu.

Rusko těží z drahých energií, příjmy za plyn a ropu zdvojnásobilo

Válka na Ukrajině

Bilance nabídky a poptávky se pak projednává v rámci Centrálního krizového štábu plynárenské soustavy ČR. Krizový štáb se skládá ze zástupců plynárenského sektoru a ministerstva průmyslu a obchodu.

Předseda krizového štábu, jímž je výkonný ředitel pro provoz Net4Gas Radek Benčík, pak může například rozhodnout o předcházení stavu nouze, nebo okamžitě vyhlásit stav nouze. V takovém případě by podle závažnosti výpadku vyhlásil jeden z deseti odběrových stupňů pro omezení spotřeby.

„Omezení nebo přerušení dodávek plynu pro jednotlivé zákazníky se provádí v souladu s vyhlášeným odběrovým stupněm,“ uvedl Net4Gas. Domácnosti by byly mezi posledními, které by se případně ocitly s omezenými dodávkami, jelikož se řadí mezi chráněné zákazníky.

„Jedním z nejdůležitějších cílů je zachování dodávek zemního plynu pro provozovatele kritické infrastruktury a chráněné zákazníky – domácnosti, zdravotnictví a sociální služby, výrobce potravin, integrovaný záchranný systém a tak dále – po co nejdelší dobu,“ potvrdil včera Net4Gas.

Evropští energetičtí giganti si otevírají účty v ruské bance

Ekonomika

Deset stupňů omezení

Při omezování dodávek by se postupovalo podle jednotlivých odběrových stupňů. Aktuálně platí základní odběrový stupeň, tedy nejsou v účinnosti žádná omezení odběrů.

Na 1. stupni by došlo k omezení dodávek velkým zákazníkům, kteří mají možnost přejít na jiné palivo. Postupné omezení dodávek platí pro stupně 1 až 5. Ve stupních 6 až 10 by mohlo dojít k úplnému odpojení některých skupin zákazníků.

V posledním regulačním stupni by byl plyn dodáván pouze domácnostem a kritické infrastruktuře, jako jsou třeba nemocnice. Domácnosti se na spotřebě plynu v Česku podílejí zhruba čtvrtinou. Zbytek spotřebuje průmysl, výroba energií a další. V průmyslu se plyn využívá jak pro otop, tak třeba jako chemická surovina nebo pro žíhání plechu, ve sklářství a podobně.

Jižní Korea je připravena přesměrovat část dodávek plynu do Evropy

Válka na Ukrajině

V případě nedostatku by se jako první hledaly úspory ve vytápění. „Ale třeba sklářská pec nebo huť, tam plamen hořáku musí jet, aby poskytl požadovaný výkon,“ poznamenal včera analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Reklama

Výběr článků

Načítám