Hlavní obsah

Odměna pro Kubka vzroste na 150 tisíc měsíčně. Část lékařů postup kritizuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna se má paušální odměna pro viceprezidenta i prezidenta České lékařské komory zvýšit o zhruba čtvrtinu. Prezident Milan Kubek bude brát 150 tisíc korun hrubého měsíčně, nový viceprezident Jan Přáda 110 tisíc korun. Píše se to v usnesení ze sjezdu, což některé lékaře pobouřilo. Delegáti totiž navýšení původně nepodpořili. Způsob, jakým se dostalo do závěrečného usnesení, považují za sporný. Řešit to chtějí přes revizní komisi a právníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Článek

„Nebylo to projednáno. A konstatování v usnesení, že sjezd stanovil zvýšení platu prezidenta na 150 tisíc, je nepravdivé, protože to sjezd nestanovil. Hlasovali jsme o formulaci do usnesení, nikoliv o věci samotné,“ míní lékař Pavel Kubíček, který je předsedou oblastního sdružení ČLK pro Prahu 5.

Současný prezident komory Milan Kubek k tomu řekl: „Každý delegát má právo podat návrh a aby ten návrh byl projednán.“ Návrh byl podle něj podán legitimně a tak, jak se má, jinak by jej komise nepřijala.

Odměna pro šéfa komory se zvyšovala v roce 2011 a v roce 2018. V současnosti činí 115 tisíc korun hrubého měsíčně, viceprezident bere 86 300 hrubého. Plus příplatek na ubytování.

Válek: Na platy jde v českých nemocnicích 60 procent příjmů, což je víc než na Západě

Domácí

Od příštího roku by měl podle usnesení ze sjezdu, které si delegáti v neděli odhlasovali, částka navýšit.

Podle Kubíčka si ale vedení komory a její právníci vykládají jednací řád tak, aby jim to vyhovovalo. Kvůli spornému výkladu by podle něj k žádným změnám ve vyplácení odměn od ledna dojít nemělo.

Původně totiž delegáti měsíční odměnu pro vedení zvyšovat nechtěli. Návrh člena představenstva Josefa Trnky na růst o 25 procent (tj. na 143 750 korun) většina přítomných nepodpořila.

Stejně tak neprošel ani kompromisní návrh na zvýšení o 15 procent (na 132 250 korun).

Spor o výklad pravidel

Zástupci ostravského sdružení navrhli navýšení ještě při závěrečném schvalování bodů ze sjezdu v neděli. Tentokrát zazněla konkrétní částka - pro prezidenta 150 tisíc, pro viceprezidenta 110 tisíc, a proti sobotě návrh prošel.

Lékař by neměl zájemce o vakcínu odmítat. Ministerstvo chce přitvrdit v zákoně

Domácí

Zatímco Kubek v tom rozpor s pravidly nevidí, Kubíček ano. Podle něj se v této fázi už nic věcně neprojednává, hlasuje se o znění bodů, které už byly prodiskutovány, a nesouhlasí s tím, že sjezd o zvýšení paušálu „rozhodl“, jak je napsáno v usnesení.

Otázky vzbuzuje i to, že z finálního dokumentu zmizely dva body, které tam podle lékařů původně byly.

Zda šlo o chybu nebo záměr, nelze posoudit. Obsahovaly informaci, že sjezd nesouhlasil se zvýšením paušální náhrady pro prezidenta a viceprezidenta o 15, a poté ani o 25 procent.

To potvrdil redakci i předseda okresního sdružení ČLK Brno-město Svatopluk Dobeš, který u čtení finálního usnesení byl. To, že v uveřejněném dokumentu body nejsou, podle něj bude nutné vyjasnit na předsednictvu ČLK za dva týdny.

To, co schváleno nebylo, je podle prezident v zápise. Do konečného usnesení se neúspěšné návrhy podle něj nedávají.

Situaci chce řešit Kubíček nejprve s revizní komisí ČLK, v krajním případě nevylučuje ani oslovení právníků.

Chronikům chybí důležité léky. Zajistili jsme je, ale pacientům vadí doplatek, tvrdí ministerstvo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám