Hlavní obsah

Odbory hrozí kvůli penzím demonstracemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbory se v pátek vyslovily proti plánu vlády valorizovat v červnu důchody méně, než nyní stanovuje zákon. Novela, kterou kvůli tomu kabinet připravuje, je podle nich protiústavní. Jsou i proti zvyšování věku pro důchod až na 68 let. Odborový svaz Kovo pohrozil protesty.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda ČMKOS Josef Středula na páteční tiskové konferenci na téma Slabiny plánované důchodové reformy

Článek

Vláda ve středu rozhodla, že penze v červnu mimořádně vzrostou v průměru o 750 korun. Upraví kvůli tomu valorizační mechanismus, protože podle nynějších pravidel by musela navyšovat důchody v průměru o téměř 1800 Kč.

„Trestají důchodce“

Podle odborů je to trestání důchodců, kterým v důsledku klesne reálná výše prostředků na živobytí zhruba o desetinu. „Ta úprava narušuje princip ústavního pořádku. Je tam princip legitimního očekávání, zákazu retroaktivity, rovnosti,“ řekl Vít Samek, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Na možnou neústavnost poukazuje i opoziční hnutí ANO, jež pohrozilo, že se obrátí na Ústavní soud. Odbory se diví i spěchu, s jakým vláda poslala návrh do připomínkového řízení. Konkrétně tomu, že na připomínky dostaly pouhých čtyřiadvacet hodin.

Tvrdí, že jim ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) sliboval, že je i zaměstnavatele do diskuse s předstihem zapojí.

Lidí nad 65 let pracuje jen zlomek. Zaměstnavatelé by o ně přitom stáli

Ekonomika

„Doteď neproběhla žádná debata o podobě důchodové reformy. To je narušení sociálního dialogu po všech stránkách,“ prohlásil předseda ČMKOS Jiří Středula.

Odborová centrála proto žádá, aby o chystané reformě zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů diskutovali na zasedání tripartity 6. března. Proti návrhu na změnu červnové valorizace je i druhá odborová centrála, Asociace samostatných odborů (ASO).

Odborářům vadí i vládou avizované úpravy věku pro odchod do důchodu. Podle materiálu, který unikl do médií, by lidé mladší 34 let mohli v budoucnu odcházet do penze až ve svých 68 letech. „Čeští zaměstnanci na základě rozdílu v délce pracovní doby odpracují v průměru o celých jedenáct let více než zaměstnanci v sousedním Německu,“ brojil proti tomu Samek.

Omezení mimořádné valorizace penzí má být podle návrhu jen jednorázové

Ekonomika

Jurečku to mrzí

Odborový svaz Kovo, který je součástí ČMKOS, už zvažuje formu protestů. „Pro nás je naprosto nepřijatelné zvyšování věku pro odchod do důchodu. Nedokážeme si představit 68letého oceláře u odpichu vysoké pece,“ řekl Právu předseda svazu Roman Ďurčo. „Počkáme, jestli v první polovině března nepřijde z vlády nějaký rozumný návrh, a pokud ne, jsme připraveni jít do demonstrací,“ dodal.

„Mrzí mě, že odbory vytvářejí negativní tlak na společnost,“ reagoval na Twitteru ministr Jurečka. Důchodovou reformu slíbil projednat jak s opozicí, tak se sociálními partnery. Ve stejném duchu se včera vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS).

Chystá se i změna podpory u důchodového spoření

Ekonomika

Reklama

Související články

Průměrný důchod stoupne nad 20 tisíc

Penze by se měly v červnu kvůli vysoké inflaci mimořádně valorizovat o 750 korun. Průměrný důchod tak přesáhne 20 tisíc. Po středečním jednání kabinetu to...

Výběr článků

Načítám