Hlavní obsah

Průměrný důchod stoupne nad 20 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Penze by se měly v červnu kvůli vysoké inflaci mimořádně valorizovat o 750 korun. Průměrný důchod tak přesáhne 20 tisíc. Po středečním jednání kabinetu to oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet zároveň upravil kvůli vysokým výdajům valorizační vzorec. Důchody by se měly zvyšovat méně, než nařizuje nyní zákon.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

„Na vládě jsme diskutovali a dohodli jsme se na parametrech mimořádné valorizace důchodů. Dle zákonů byly naplněny podmínky pro mimořádnou valorizaci,“ oznámil po jednání Jurečka.

Dojde k tomu podle něj v červnu. „Průměrný důchod se zvýší o 750 korun. Dostaneme se na hranici, která převýší 20 tisíc,“ doplnil. Všichni penzisté by měli dostat 400 korun a k tomu by se jim měla zvednout procentní část penze o 2,3 procenta.

Zvýšení důchodů souvisí s vysokou inflací. Důchody se podle zákona zvyšují pravidelně vždy od ledna a pak také mimořádně, pokud za sledované období od posledního přidání přírůstek cen překročí pět procent.

„Za 14 měsíců se nám tak průměrný důchod zvýšil o 30 procent,“ oznámil Jurečka.

Ještě v listopadu Fiala tvrdil, že se nezmění ani valorizace, ani důchodový věk

Domácí

Kabinet kvůli vysokým výdajům upravil valorizační vzorec. Důchody by se měly tak zvýšit méně, než nařizuje nyní zákon.

Změny legislativy musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident. Podle Jurečky by vláda měla návrh poslat do Sněmovny příští týden.

Máme odvahu na důchodovou reformu

Premiér Fiala po jednání kabinetu zmínil také důchodovou reformu, o které v posledních dnech informují média. Podle některých návrhů by měl například vzrůst odchod do důchodu na 68 let.

„Důchodová reforma je nezbytná. Máme odvahu ji provést, jsme připraveni, že o jejích parametrech budeme jednat intenzivně s opozicí,“ uvedl.

Penzi od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu mělo důchod starobní. Průměrná starobní penze v lednu činila podle ministerstva 19 438 korun. Své důchodové systémy mají i resorty vnitra, obrany a spravedlnosti.

Věk odchodu do penze v Evropě

mužiženy
Nizozemsko66,2566,25
Irsko6666
Německo65,665,6
Belgie6565
Polsko6560
Rakousko6560
Maďarsko64,462
Česko6464
Slovensko6363
Francie6262
Itálie6262
Zdroj: Euronews.com

Do důchodu v 68 letech? Přibude seniorů s nárokem na péči, varuje gerontoložka

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám