Hlavní obsah

Od narození až do smrti. Jurečka představil novou strategii pro rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil novou strategii rodinné politiky do roku 2030. Podle ní by rodina měla být základním stavebním prvkem společnosti a MPSV chce ocenit vztahy a stabilitu rodin. Usiluje také o větší podporu rodin formou adresnější pomoci, například větší podpory pečujících či rozšíření dětských skupin.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

„Strategii jsme pojali tak, že se nezaměřujeme pouze na užší časové období rodin, ale zahrnuje celý životní cyklus od narození po úmrtí. Zaměřujeme se na komplexní potřeby rodin. Reagujeme na vývoj posledních let i nové skutečnosti, které budeme prožívat se změnou demografie,“ představil šéf resortu práce a sociálních věcí Jurečka strategii.

Jurečka chce, aby si lidé rodin a jejich stability cenili, a také, aby lidé měli více dětí. „Dobří a zodpovědní politici mají usilovat o to, aby společnost byla vyvážená a stabilní. A s tím se pojí i ambice růstu porodnosti, která by v ideálním případě měla být dvě děti na jednu ženu,“ uvedl ministr.

Lidé pracující na dohody by mohli odvádět na pojistném více, připustil Jurečka

Domácí

Strategie se chce také zaměřit na jednodušší slaďování rodinného a pracovního života. „Je to jedna z největších výzev, které před námi stojí. Tato věc se objevuje v průzkumech jako největší problém,“ míní Jurečka. Jde například o větší podporu částečných úvazků u zaměstnavatelů či podporu práce z domova, tzv. home office. Současně ministr připomněl, že podpora částečných úvazků ze strany státu funguje již od února a aktuálně jde o číslo 57 tisíc podpořených zkrácených úvazků.

Zkrácené úvazky pomáhají také pečujícím osobám, které se starají například o hendikepované. Mělo by také dojít ke zlepšení služeb pro pečující osoby tím, že by se posílily kapacity pobytových zařízení, například denních stacionářů, či terénní péče.

S tím podle něj ruku v ruce jde větší budování kapacit pro děti předškolního věku, kterých je v Česku nedostatek, což brání rodičům v návratu do práce. Kromě mateřských škol jde například o dětské skupiny. Ulevit by v tomto směru mohlo také sousedské hlídání, které by mohlo v případě schválení parlamentem začít fungovat od ledna příštího roku.

Novela počítá s tím, že by až čtyři děti ve věku od půl roku do věku nástupu do školy mohl hlídat někdo ze sousedství u sebe doma. Jurečka předpokládá, že by to měl být někdo blízký rodičům dítěte, jako výhodu MPSV spatřuje to, že jde o flexibilní a byrokraticky nenáročnou možnost, kdy se tak děje pouze po dobu, dokud je to potřeba, a po pominutí zase zanikne.

Rodinnou politiku tvoří úlevy na dani, dávky a služby. Se strategií tedy souvisí také zvýšení rodičovského příspěvku, který nyní činí 300 tisíc korun na jedno dítě. O tom by chtěl v příštích týdnech mluvit Jurečka s koaličními partnery a jeho ambicí je, aby k navýšení došlo ještě letos nebo případně od začátku příštího roku.

Sousedka místo školky? Riziko, tvrdí učitelky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám