Hlavní obsah

Opozice trvá na uvolnění, ale za přísných podmínek

Právo, dan

Opozice je pro to, aby se v pondělí otevřely malé obchody, i když počty nakažených rostou a nemocnice jsou už covid pacienty skoro naplněny.

Foto: Petr Horník, Právo

Otevře se v pondělí tento obchod, anebo zůstane zavřený? Na to čekají zákazníci.

Článek

Podle opozičních šéfů je současný stav, kdy mají otevřeno supermarkety, vůči malým obchodům diskriminační. Zároveň ale volají po tom, aby se tak stalo pouze za podmínky, že v obchodech budou dodržována přísná hygienická opatření. Předseda STAN Vít Rakušan Právu řekl, že nechtějí žádné podstatné rozvolnění.

„Nešlo by o otevření všech obchodů, ale jen některých, a navíc za přísných hygienických podmínek. Navíc současná epidemiologická čísla odrážejí dopad opatření před dvěma týdny – takže nezabírají,“ doplnil Rakušan.

Pokud se děti vrátí do škol, nemůžou se otevřít obchody, tvrdí Plaga

Domácí

Testovat ve firmách

Komunisté jsou pro to, aby měli všichni obchodníci stejné podmínky. „Je potřeba učinit opatření, která umožní otevření obchodů, a přitom budou platit stejná pravidla jako pro velké obchody. Nestejné podmínky pro malé obchody jsou diskriminační,“ sdělil Právu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Další nouzový stav nebude nutný, věří opozice. Otevřít chce obchody i služby

Domácí

Šéf lidovců Marian Jurečka se ohradil proti tomu, že by opozice volala po bezhlavém otevírání obchodů. „V našem návrhu to bylo za velmi přísných podmínek, tedy vyžadovat u zaměstnanců FFP2 respirátory povinně. Otevřít některé služby by bylo možné v režimu jeden na jednoho s testem starým maximálně 48 hodin u zákazníka za předpokladu, že poskytovatel, například kadeřnice, se bude testovat dvakrát týdně,“ dodal Jurečka. Vláda by měla podle lidovců hlavně pomoci firmám, aby více testovaly a své pracovníky lépe chránily.

Lékař a místopředseda zdravotnického výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) by otevření obchodů kvůli horším číslům raději zatím odložil. „Zároveň je ale nutné, aby byla vládou připravena opatření, jak v brzké době maloobchod za přísných podmínek alespoň částečně otevřít,“ dodal.

Babiš opozici ustoupil, zbývá jen odškodnění firem

Domácí

Jihočeský hejtman a šéf asociace krajů Martin Kuba (ODS) ve středu uvedl, že hejtmani jsou ochotni o otevření obchodů diskutovat. „Nikdo to nezvládne tím, že něco zavře nebo zakáže, je to osobní odpovědnost každého z nás,“ řekl. Podle něj je škoda, že vláda neotevřela obchody před čtyřmi týdny, kdy situace byla relativně klidná a šlo vyzkoušet, zda vtažení lidí do hry by nevedlo k většímu dodržování pravidel.

Piráti jsou pro otevření malých obchodů, zvláště s ohledem na to, že Ústavní soud zřejmě v pondělí zruší vládní opatření, které maloobchod uzavřelo. Podle šéfa pirátů Ivana Bartoše hlavně požadují, aby vláda zavedla razantní zdravotní opatření ve firmách, které jsou druhým hlavním zdrojem komunitního přenosu. „Jedná se hlavně o povinnost respirátorů či certifikovaných roušek a povinné testování. To může výrazně snížit rostoucí čísla i tlak na nemocnice,“ sdělil Bartoš Právu.

Podmínky pro otevření obchodů: zákazníci s rouškami, prodavači s respirátory

Domácí

Také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upozorňuje, že podle dat ministerstva zdravotnictví se virus nejvíc šíří na pracovištích a v domácnostech. „Maloobchod mezi taková místa nepatří,“ řekla Právu. Podle ní otevření menších obchodů situaci nezhorší, pokud se v nich budou dodržovat přísná pravidla. „V malém obchodě se požadavky na dodržování 3R vymáhají snáze než v otevřených supermarketech,“ poznamenala.

SPD je jednoznačně pro otevření obchodů. „Vláda se musí soustředit na ochranu ohrožených a rizikových skupin občanů, což je 20 procent lidí, a tu drtivou většinu populace, která není rizikovou skupinou, je potřeba nechat žít a pracovat jen při základních opatřeních a postupně rozvolňovat,“ sdělil šéf SPD Tomio Okamura.

Výběr článků

Načítám