Hlavní obsah

Obce žádají o 48 milionů na byty pro uprchlíky

Na ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dorazily do konce minulého týdne žádosti od obcí na rozšíření bydlení pro ukrajinské uprchlíky ve výši přes 48 milionů korun. Peníze jsou určeny na opravy obecních bytů či ubytoven, jejichž stav momentálně ubytování běženců nedovoloval.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pracovnice pardubického magistrátu kontroluje městský byt pro uprchlíky z Ukrajiny.

Článek

„Celkem evidujeme 73 žádostí za 48,4 milionu korun. Z toho bylo 34 podaných a dalších 39 je rozpracovaných v internetové aplikaci,“ řekl v pátek Právu mluvčí MMR Vilém Frček. Největší poptávka je dosud z Jihočeského kraje.

Vzhledem ke startu sezony, kdy se budou otevírat hotely pro turisty, je důležité situaci řešit
Ivan Bartoš

Ministerstvo představilo program Ukrajina, ve kterém je připraveno 900 milionů korun, před Velikonocemi.

O dotace mohou obce, kraje a jejich organizace žádat od 20. dubna do konce tohoto měsíce. Na doložení dokladů pro čerpání dotace pak mají čas až do konce listopadu.

Ministerstvo školství připravuje integraci ukrajinských žáků

Věda a školy

„Vzhledem ke startu turistické sezony, kdy se budou otevírat hotely a penziony pro turisty a už zde nebude prostor pro uprchlíky, je důležité situaci řešit a žádosti dle předchozích jednání podávat,“ prohlásil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (piráti).

Četné dotazy po spuštění programu podle něj naznačovaly, že o dotace bude značný zájem. Úřady počítají s tím, že tempo žádostí ještě zrychlí a částka v programu by mohla být navýšena i s pomocí fondů EU.

Dosavadním tempem by se ovšem ani uvedených 900 mi­lionů nevyčerpalo. Je otázkou, zda záměry nenarazí na možnosti obcí i dodavatelů stavebních prací.

První opraví do prázdnin

Například v Dačicích na Jindřichohradecku dotace využijí na probíhající rekonstrukci víceúčelového objektu Klangovy fabriky, několik bytů vznikne ve třetím podlaží budovy.

Lidé mohou žádat o příspěvek za ubytování uprchlíků z Ukrajiny

Domácí

O dotaci na rekonstrukce žádají i České Budějovice.

„V současné době ubytováváme uprchlíky v patnácti zrekonstruovaných městských bytech. Většinou se jedná o lidi se zdravotním postižením. Ohledně peněz na opravy by nám měla pomoci i zmíněná dotace na rekonstrukce objektů pro uprchlíky,“ sdělil Právu primátor Budějovic Jiří Svoboda (ANO).

O jakou sumu budou žádat, nedokázal okamžitě upřesnit. Upozornil, že v podmínkách žádosti je, aby opravy byly fakturovány po začátku války na Ukrajině.

Jazykové školy nabídly uprchlíkům češtinu i zdarma. Uvítaly by dotace

Věda a školy

Plzeň zřejmě požádá o dotaci na dvanáct bytů, ve kterých by měli po rekonstrukci bydlet zdarma ukrajinští uprchlíci. O podání žádosti mají rozhodnout dnes městští zastupitelé.

„Celková výše investice je zhruba 8,7 milionu, z čehož by dotace mohla pokrýt přibližně pět šest milionů,“ řekl Právu náměstek plzeňského primátora David Šlouf (ODS).

„Nemáme co ztratit, stejně bychom je museli rekonstruovat. Jedná se o byty, které jsme měli vyčleněné k opravě, o výměře od čtyřiceti do devadesáti metrů čtverečních,“ poznamenal Šlouf.

„K nastěhování by mohly být v řádu několika měsíců podle rozsahu nutných prací. První budou snad na začátku prázdnin, poslední snad v září,“ dodal Šlouf.

Zdravotníci z Ukrajiny hledají práci

Domácí

Naopak například hlavní město Praha o dotace žádat nechce.

„V zásadě veškeré dostupné byty jsme opravili z vlastního rozpočtu ještě před současným válečným konfliktem, takže již nemáme co opravovat,“ popsal Právu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Na opravu a vznik obecních nebo krajských bytů, jež dosud nebyly obyvatelné, MMR poskytne příspěvek 120 tisíc korun na osobu podle kapacity, při opravách ubytoven lze čerpat 40 tisíc korun na osobu do výše kapacit.

Stát proplatí nejvýše 85 procent nákladů, zbylých 15 procent zajistí žadatelé.

Anketa

Jak hodnotíte, jak si stát a samosprávy vedou při řešení uprchlické vlny z Ukrajiny? Oznámkujte jako ve škole.
1
18,7 %
2
31,7 %
3
5,2 %
4
3 %
5
41,4 %
Celkem hlasovalo 17322 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám