Hlavní obsah

Fiala uvedl ministry. Bek slibuje ve školství „svižnou evoluci“. Dvořák chce vyvracet české „chiméry“ o EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek odpoledne uvedl do funkce ministra školství Mikuláše Beka (za STAN), který nahradil ze zdravotních důvodů končícího Vladimíra Balaše (STAN), a nového ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka, který post převzal od Beka. Oba muže po obědě jmenoval prezident Petr Pavel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek (za STAN)

Článek

„Pana ministra Beka znám velmi dobře, lidsky i profesně, dvacet let z prakticky každodenní spolupráce. Pan ministr přesně ví, do čeho přichází, co ho ve vzdělávání čeká, zabývá se jím celý život, dlouhodobě se pohybuje v akademickém prostředí. Jeho odbornost je nesporná, má už i politické zkušenosti, což je důležité pro dobrý výkon této funkce,“ prohlásil premiér Petr Fiala, který současně poděkoval již bývalému šéfovi resortu Vladimíru Balašovi.

Podle jeho slov resort školství v osobě ministra Beka „získává mimořádně kompetentního a motivovaného člověka, který je schopen věci posunout dopředu, aby Česká republika mohla říct, že máme kvalitní vzdělání a našim dětem nabízíme kvalitní vzdělání, protože to je jediná cesta, jak se může Česko posunout mezi nejvyspělejší země na světě“. Fiala také dodal, že je nutné proměnit vzdělávací systém tak, aby odpovídal potřebám dnešní doby.

„Vstupuji do funkce s velkou pokorou vůči nejdražší komoditě tohoto světa, což je čas. Pokud vše půjde dobře, tak mám před sebou něco přes dva roky a tento horizont bude diktovat tempo, kterým se pustím do agendy. Neslibuji žádnou revoluci, ale něco, čemu pracovně říkám svižná evoluce,“ řekl po svém uvedení do funkce ministr Bek.

Pavel jmenoval ministry

Domácí

Nejvyšší prioritou bude pro Beka podle jeho slov dostupnost vzdělávání, kdy v některých regionech není dostatek kapacit, například na středních školách, ale také „odstraňování bariér v přístupu ke vzdělávání“. Hodlá také diskutovat s parlamentní i neparlamentní opozicí a hledat shodu nad tím, jak by mělo vzdělávání do budoucna vypadat.

Bek se v oblasti vzdělávání pohybuje celý svůj profesní život. Vyučoval na vysoké škole, od roku 2011 do roku 2019 byl rektorem Masarykovy univerzity v Brně. Ve vládě Petra Fialy doposud působil v pozici ministra pro evropské záležitosti, je současně senátorem.

Pro ministerstvo školství je to v tomto volebním období již třetí změna. Nejprve resort řídil od prosince 2021 do loňského června Petr Gazdík (STAN). Ten však rezignoval kvůli kontaktům na podnikatele Michala Redla, obviněného v pražské korupční kauze Dozimetr. Následně se funkce ujal právník a poslanec Vladimír Balaš (STAN), který však před čtrnácti dny oznámil, že kvůli dlouhodobým zdravotním problémům na post rezignuje.

Fiala uvedl Beka do úřadu zhruba dvě hodiny poté, co jej řízením resortu pověřil na Pražském hradě prezident Petr Pavel. „Považuji vzdělání za prioritu, protože u něj vše začíná. Pokud nebudeme schopni transformovat náš vzdělávací systém na celoživotní a postavit ho na vyšší kvalitativní úroveň, tak tempo doby stíhat nebudeme,“ řekl mu Pavel.

Novým ministrem Martin Dvořák

Od čtvrtka, kdy jej do úřadu uvedl premiér Fiala ve vládě zasedne také Martin Dvořák, dosavadní náměstek ministerstva zahraničí. Toho taktéž ve čtvrtek do po Bekovi uvolněné funkce ministra pro evropské záležitosti jmenoval prezident.

„Je to člověk, který má všechny odborné předpoklady. Je to zkušený diplomat, který působil v řadě zemí, byl náměstek na ministerstvu zahraničí, takže to není nikdo, kdo by se musel seznamovat s evropskou agendou, nebo s tím, jak má probíhat vyjednávání s našimi zahraničními partnery,“ řekl Fiala po uvedení Dvořáka do úřadu.

České předsednictví EU stálo přes dvě miliardy

Ekonomika

Fiala připomněl „mimořádně úspěšné“ české předsednictví v Radě EU a upozornil, že pozice ministra pro evropské záležitosti má i stále svou úlohu a smysl.

„Teď musíme využít dobré jméno, které máme, a pracovat na tom, abychom dobře dokázali prosazovat naše zájmy a představy o směřování EU. Výzev je celá řada a celé je to rámováno nelehkou situací. Nedaleko od nás se odehrává krutá válka, staví to před nás spoustu výzev. Je třeba zachovat jednotný a jasný postoj EU, je třeba ukazovat Evropu silnou a sjednocenou v základních věcech,“ míní předseda vlády.

Dvořák ocenil práci svého předchůdce Mikuláše Beka. „Je to pro mě závazek, protože můj předchůdce nasadil laťku velmi vysoko a já budu mít co dělat, abych se k ní postupně přibližoval. Přebírám úřad symbolicky ve chvíli, kdy se blíží připomínka dne Evropy. O tomto aspektu se bohužel málo mluví, ale měli bychom si znova připomínat, že díky existenci EU a spolupráce žije Evropa už sedmdesát v míru a to je unikátní okamžik v historii Evropy,“ řekl nový ministr.

Přesvědčit Čechy, že EU jsme my, ne zlý Brusel

Současně potvrdil Fialova slova, že Česko nyní musí zúročit své během předsednictví nabyté postavení či pracovat na posílení a udržení jednoty v Evropě, a to i vzhledem k válce na Ukrajině.

„Jestli má EU něco, čím Rusko a Vladimira Putina zaskočila, tak je to jednota. Nepočítal s tím a domníval se, že záhy převládnou zájmy jednotlivých zemí. Jestliže jsme schopni udržet jednotu, tak jsme schopni porazit Putina a to je výzva. Pro mě by bylo výzvou, kdybych mohl alespoň malým dílem přispět k tomu, že ta jednota se bude dále udržovat,“ doplnil Dvořák.

Jako svůj osobní, byť, jak sám řekl, zřejmě „donquijotský“ úkol si Dvořák vytknul posílení prestiže EU v Česku.

„Myslím si, že po dvaceti letech našeho členství je nejvyšší čas začít svlékat kabát věčných odpíračů, kteří stále říkají, že zlý Brusel vymýšlí kulaté banány, kazí nám náš rozvoj a spalovací motory. Jsou to chiméry a fámy, se kterými jsem připraven bojovat a postavit se na stranu toho, že Evropská unie jsme my,“ uzavřel Dvořák s tím, že je potřeba Čechy o tomto přesvědčovat.

Podpásovky v přijímačkových testech odstřelují nadané žáky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám