Hlavní obsah

Pavel jmenoval ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek po poledni na Pražském hradě jmenoval novým ministrem pro evropské záležitosti dosavadního náměstka resortu zahraničí Martina Dvořáka. Ten ve funkci nahradí Mikuláše Beka (oba za STAN), který doposud tento resort vedl a nyní se s pověřením prezidenta přesune na ministerstvo školství, v jehož čele skončil ze zdravotních důvodů Vladimír Balaš (STAN).

Prezident Petr Pavel jmenoval ministryVideo: ČTK

 
Článek

„Jsem moc rád, že i moje druhá jmenovací a pověřovací procedura proběhla hladce. Bylo to mimo jiné i proto, že oba pány už delší dobu znám. Jsme přesvědčen, že nejen po odborné, ale i lidské stránce naplňují veškerá kritéria, takže zde to rozhodování bylo velice snadné,“ řekl prezident Pavel.

Onou první jmenovací procedurou měl prezident na mysli jmenování ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), jíž měl na programu jen pár dní po své inauguraci začátkem března. Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal Hladíka do funkce jmenovat.

Apel na vládu

Pavel uvedl, že nejen před nově jmenovanými ministry, ale také celou vládou je nyní důležitý úkol, a to lidem představit a vysvětlit kroky k napravení veřejných financích a změny v důchodovém systému.

Prezident jmenoval Vojtěcha Šimíčka novým místopředsedou Ústavního soudu

Domácí

Aktuální změny ve vládě odstartovalo rozhodnutí dosavadního ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) rezignovat ze zdravotních důvodů na svůj post.

Bek, který je také senátorem, v minulosti například vedl Masarykovu univerzitu v Brně. Bude celkově třetím ministrem školství ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS), která je u moci od prosince 2021. Před Balašem resort vedl Petr Gazdík (STAN). Ten vloni v červnu na funkci rezignoval kvůli kontaktům na obviněného podnikatele v kauze Dozimetr Michala Redla.

„Považuji vzdělání za prioritu, protože u něj vše začíná. Pokud nebudeme schopni transformovat náš vzdělávací systém na celoživotní a postavit ho na vyšší kvalitativní úroveň, tak tempo doby stíhat nebudeme. Tady není čas ztrácet čas, protože země, které začaly dříve, tak už velice úspěšně pokračují do kybernetické doby, využívání umělé inteligence či využívání automatizace a robotiky, což s sebou ponese obrovskou změnu v přípravě lidí,“ řekl směrem k Bekovi prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Petr Pavel jmenoval 4. května 2023 Martina Dvořáka ministrem pro Evropské záležitosti.

Martin Dvořák byl diplomatem v Kuvajtu, v devadesátých letech byl také primátorem Hradce Králové. Náměstkem na ministerstvu zahraničí byl od prosince 2021.

„Neméně důležité úkoly nás čekají, pokud jde o Evropu a Evropskou unii. Asi na prvním místě bych z hlediska urgentnosti zmínil velice pružný postup EU při hledání forem pomoci Ukrajině. Úspěch Ukrajiny ve válce, kterou proti ní vede agresivní Rusko, je naším přímým zájmem, protože pokud Ukrajina neuspěje, a naopak uspěje Rusko, tak se to negativně promítne do všech součástí našich životů,“ dodal Pavel k novému ministru pro evropské záležitosti.

Následně oběma mužům popřál hodně štěstí. Do úřadu oba ministry uvede premiér Petr Fiala (ODS) ještě ve čtvrtek odpoledne.

Prezident Pavel představil svůj oficiální portrét

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám