Hlavní obsah

Nerudová může na post eurokomisařky zapomenout

Kandidát do Evropské komise musí být někdo, kdo má za sebou silné politické zkušenosti, například z řízení ministerstva, říkají unisono lidovci, TOP 09 i ODS. Bývalá rektorka a kandidátka na hlavu státu Danuše Nerudová tuto podmínku nesplňuje. Pokud ji STAN navrhne do Evropské komise, narazí ve vládě.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Danuše Nerudová

Článek

„Nebudu se pouštět do personifikace, ale pravidlem je, a každý to ví, že v Evropské komisi řídí silná portfolia silné persony, které prošly vládami. Jsou to bývalí ministři, premiéři, vicepremiéři. Toto všichni vědí. A vědí to i lidé ve STAN. Měli by s tím naložit. Pokud chceme pro Českou republiku silné portfolio, tak by se měla ubírat úvaha tímto směrem,“ řekl Novinkám a Právu vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Odpověděl tím na dotaz, jak budou lidovečtí ministři hlasovat v případě, že STAN navrhne vládě na pozici evropské komisařky Nerudovou. Na ní podle svých slov trvá ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan.

Europoslanec a čtyřka kandidátky Spolu Tomáš Zdechovský míní, že pozice je natolik vážná, že se o ni nesmí pletichařit. „Eurokomisaře musí dělat ten, kdo je nejsilnější. KDU-ČSL i koalice Spolu podpoří člověka, který bude mít největší šanci získat nejsilnější portfolio,“ řekl Novinkám.

Studentské eurovolby vyhrála koalice Spolu před Přísahou s Motoristy a Piráty

Volby

Výhrady k Nerudové zní ze všech koaličních stran. „Osobně nejsem přesvědčen o tom, že by se nám silné portfolio podařilo získat, pokud by byla naší kandidátkou paní Nerudová. Adeptů bude více,“ řekl Novinkám předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob.

Podobně se pro Novinky vyjádřila i šéfka „topky“ a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Je pro nás klíčové, aby Česko mělo silné hospodářské či ekonomické portfolio. Předpokladem k tomu je nabídka politicky zkušené osobnosti,“ poznamenala. V nedávném rozhovoru pro Novinky k tomu dodala, že Nerudová tyto podmínky nesplňuje.

Předseda poslanců Marek Benda (ODS) pokládá za lepšího možného kandidáta, než je Nerudová, ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN). Ten a dvojka kandidátky STAN do Europarlamentu Jan Farský jsou dalšími jmény, o kterých se v hnutí v souvislosti s nominací do komise hovoří.

Váhá už i STAN

Že se Nerudová eurokomisařkou nestane, si už připouštějí i uvnitř STAN. Na páteční natáčení debaty kandidátů hnutí poslalo raději místo Nerudové ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka.

„Máme ve STAN několik potenciálních adeptů (do komise), já bych je měl reprezentovat všechny bez nějaké jejich prioritizace či hierarchizace. Víme, že je nutné být připraven na různé vývojové varianty po volbách,“ napsal Novinkám a Právu Dvořák.

Že by se sám stal kandidátem na eurokomisaře však odmítl. „Nejsem a nechci být,“ řekl.

Podle dohody koaličních stran má právo navrhnout osobnost k nominaci do Evropské komise hnutí Starostové. Návrh však musí vyhovovat ostatním koaličním stranám, aby pro něj ministři zvedli ruku.

Ke kritice Nerudové se uchylují i Piráti. Sami ve svém vnitrostranickém hlasování nominovali na kandidáta svého lídra Marcela Kolaju. Ani ten však za sebou nemá takové politické zkušenosti, o kterých ostatní vládní strany hovoří.

Tahanice o eurokomisaře neskončí. Kampaň STAN se může Nerudové vymstít

Eurovolby

Komisař pro obranu?

Podle informací Práva a Novinek z koaličních stran Česko dostalo za svou pomoc Ukrajině od Ursuly von der Leyen nabídku na post komisaře pro obranu. Soutěžit o něj bude i s Poláky. V nabídce by mělo být ještě jiné silné ekonomické portfolio.

Pokud by se jednalo skutečně o komisaře pro obranu, padá v koalici i jméno lídra Spolu Alexandra Vondry, jakožto bývalého ministra obrany a zahraničí. Ten to však striktně odmítl. „Opravdu o to nemám zájem,“ uvedl s tím, že chce bojovat za české zájmy jako europoslanec.

Pro Česko by si představoval získat pozici eurokomisaře pro hospodářskou soutěž nebo energetiku. „Musíme mít kandidáta, kterého v EU znají a má za sebou řízení ministerstev nebo vlády. Nejde o to, aby to dostal někdo za odměnu,“ poznamenal Vondra.

Průzkum: Nejznámějšími lídry pro eurovolby jsou Nerudová, Zaorálek a Vondra

Eurovolby

Nerudové oficiální nabídka nepřišla

Nerudová nechtěla kritická slova na svou adresu komentovat. „Ostatní země i z našeho regionu už velmi intenzivně vyjednávají o portfoliu a dalším vlivu v Evropské komisi. Bohužel u nás více řešíme personálie a mám pocit, že pak trochu chybí síly na vyjednávání v Bruselu,“ řekla Novinkám. Žádná oficiální nabídka jí prý nepřišla.

Na Nerudovou se snesla vlna kritiky po jejích výstupech v politických debatách. Podle některých politiků z vládních stran jí chybí pro funkci znalosti.

Politická portfolia přiděluje kandidátům, z nichž každý zastupuje jednu zemi EU, nově zvolený předseda komise. Kandidáti na komisaře musí poté vystoupit před parlamentním výborem odpovědným za jejich portfolio, který posoudí, zda jsou pro funkci způsobilí.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku konají 7. a 8. června.

PŘEHLEDNĚ: Kdo bude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu

Eurovolby

Volby do Evropského parlamentu 2024

Ve volbách do europarlamentu si občané států EU volí své europoslance. Eurovolby v ČR probíhaly 7. a 8. června 2024. Dění jsme sledovali v on-line reportáži. Přečtěte si vše o eurovolbách.

S podporou 26,14 % hlasů a ziskem 7 křesel zvítězilo hnutí ANO. Svá křesla v Evropském parlamentu získali i koalice Spolu (6), Přísaha a Motoristé (2), Stačilo! (2), Starostové (2), Piráti (1) a koalice SPD a Trikolora (1).

Související články

Výběr článků

Načítám