Hlavní obsah

Nerudová chce kandidovat v eurovolbách za STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonomka a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová chce kandidovat příští rok ve volbách do Evropského parlamentu za hnutí STAN, oznámila na Facebooku. Bude se ucházet o pozici lídryně kandidátky společně s místopředsedou hnutí Janem Farským. Ve čtvrtek odpoledne je nominovalo předsednictvo, potvrdit je musí ještě širší vedení STAN.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ekonomka Danuše Nerudová

Článek

„Rozhodla jsem se ucházet o pozici lídryně hnutí STAN ve volbách do Evropského parlamentu,“ napsala Nerudová na Facebook.

O tom, že chce kandidovat do europarlamentu, se mluví už delší dobu. Dosud však nebylo jasné, za jakou stranu nakonec půjde. Spekulovalo se o tom, že vybírala především mezi TOP 09 a hnutím STAN, jednat měla například ale i s Piráty.

„Posledních několik týdnů jsem intenzivně vyjednávala se zástupci více politických stran s jediným cílem - najít partnery, se kterými budeme bojovat za klíčové reformy, lepší život všech bez rozdílu a rovné šance pro každého bez ohledu na to, kým je, odkud pochází, koho miluje či v co věří,“ přiznala na sítích.

Nerudová do eurovoleb, zřejmě za STAN

Domácí

Nakonec se ale rozhodla pro STAN. Tam ale počítal s pozicí lídra v eurovolbách místopředseda hnutí a bývalý poslanec Jan Farský. Oba ve čtvrtek odpoledne nominovalo předsednictvo hnutí. Celostátní výbor Starostů by pak o nich měl rozhodovat koncem léta.

„S hnutím STAN máme společnou celou řadu témat - od ochrany přírody přes podporu venkova až po rovná práva pro všechny. Hnutí staví na důležitém kontaktu politiků s realitou života lidí v regionech a nabízí odborníky, kteří se nebojí tvrdé práce. Jejich proevropská politika navíc stojí na hodnotách, které mi jsou blízké,“ vysvětlila neúspěšná kandidátka na prezidentku.

„Stejně jako já vnímají Evropskou unii jako nejúspěšnější společný projekt na našem kontinentu od druhé světové války, zároveň si ale uvědomují, že Evropská unie a její instituce potřebují reformy,“ dodala s tím, že věří, že společně připraví evropský program, který posune Česko a Unii dopředu.

Na sociální síti Telegram Nerudová uvedla, že chce nabídnout alternativu k Andreji Babišovi (ANO). „Jsme v situaci, kdy protievropské proudy v Evropě sílí a Andrej Babiš po prohraných prezidentských volbách zasype ty evropské vlnou nenávisti a dezinformací. Je jedno, jestli bude strašit Green Dealem, válkou nebo migranty, jeho hlavní téma bude pořád stejné, totiž ničit. Chci nabídnout jasnou alternativu,“ zdůraznila.

Opět také vyzvala své podporovatele, aby jí pomohli v kampani jako při prezidentských volbách. V těch v lednovém prvním kole skončila třetí.

„Oceňuji, že profesorka Nerudová se rozhodla netříštit liberální proevropské demokratické síly, například založením vlastní strany, a namísto toho chce tyto hlasy sjednocovat. Může nám pomoci vybudovat přesvědčivou, sebevědomou evropskou kandidátku,“ řekl po jednání předsednictva šéf hnutí Vít Rakušan.

Kandidátka STAN v eurovolbách by měla nést název Starostové a osobnosti pro Evropu. Skládá ji Farský. Ten iRozhlasu řekl, že by mezi prvními deseti kandidáty mělo být sedm členů STAN a tři osobnosti, v druhé desítce pak šest Starostů.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční příští rok na jaře. Češi si opět budou volit 21 zástupců.

Nerudová: V balíčku jsou zjevné chyby, vláda ustoupí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám