Hlavní obsah

Nejvíc si příští rok polepší hasiči, policie, vojáci. Platy vzrostou i politikům

Právo, Novinky, ČTK, pcl, špf, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od nového roku si v tarifních platech finančně polepší vojáci, ale i pracovníci bezpečnostních sborů. To jsou policisté, hasiči, celníci či příslušníci vězeňské služby. Ústavním činitelům vzrostou od ledna platy o zhruba 12,7 procenta. K navýšení dochází po dvouleté odmlce, kdy měli pravidelné navyšování platu zmrazeno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Policistům, hasičům, celníkům a příslušníkům vězeňské služby se příští rok zvednou tarify o deset procent, u prvních dvou tarifních tříd o 17 procent.

Příslušníci bezpečnostních sborů, kteří jsou ve služebním poměru méně než tři roky, budou mít v první tarifní třídě v základu 23 300 korun, ve druhé 25 070 Kč. Při započtení příplatků např. v tarifní třídě by měl plat přesáhnout 30 000 korun. Ve třetí třídě tak bude například tarifní plat při nejnižší možné době praxe činit 25 360 korun, v osmé 36 900 a v jedenácté, nejvyšší třídě 46 460 Kč.

S navýšením o dalších deset procent do tarifů se pak počítá u pracovníků ve dvousměnném, třísměnném nebo nepřetržitém režimu služby.

Navýšení platů pro pedagogy půjde na odměny, požadavek odborů nevyslyšen

Věda a školy

Vojákům zařazeným do nejnižší vojenské hodnosti, kterou je vojín, se tarif zvýší stejně jako minimální mzda. Tedy o takřka 6,8 procenta. U ostatních vojáků se zvednou tarify o desetinu.

Více peněz mají od ledna dostávat i přetížení pracovníci z úřadů práce. Zvedne se jim zvláštní příplatek kvůli zátěži a možnému ohrožení při práci. Nově se bude pohybovat od 750 do 2500 korun.

Vláda ale nezvýšila tarify ostatním pracovníkům veřejného sektoru, tedy učitelům, úředníkům, pracovníkům v kultuře, sociálním pracovníkům či zdravotníkům. Suma na platy se proti letošku zvedne o čtyři procenta, ale měla by putovat do odměn. Například platy učitelů tak zřejmě poklesnou ke 110 procentům průměrné mzdy. Odhadem by v průměru měly činit 47 713 korun hrubého.

Skokově vzrostou platy politiků i soudců

O desetitisíce si od ledna polepší poslanci, senátoři, členové vlády nebo soudci a státní zástupci. Řadoví poslanci a senátoři bez funkce dostanou měsíčně 102 400 korun hrubého, o 11 600 korun více než dosud. K tomu 53 200 až 72 100 korun jako víceúčelové paušální náhrady za stravu, dopravu a reprezentaci. Plat se jim navýší o desetitisíce s ohledem na další funkce.

Předsedové Sněmovny i Senátu obdrží 274 800 korun měsíčně, o jednatřicet tisíc víc než dosud. Stejně jako předseda vlády. Tedy aspoň platově. Na náhradách pobírá premiér 35 100 korun, zhruba o dvacet tisíc méně než poslanci, má totiž k dispozici mnohem rozsáhlejší servis Úřadu vlády. Ministři budou pobírat od ledna plat 195 300 korun.

Kampaň jde do obrátek. Kandidáti vypustili předvolební spoty

Prezidentské volby

O téměř čtyřicet tisíc si polepší prezident republiky, a to na 341 200 korun. Náhrady k tomu bude mít přes 317 tisíc korun. Podobně je na tom jen předseda Ústavního soudu, kterému vzroste plat na 329 800 korun. Náhrady má ale podstatně nižší než prezident, 42 tisíc korun.

Odměny soudců a státních zástupců se liší podle toho, na jakém stupni pracují a kolik let praxe mají za sebou. Třeba začínající soudce na okresním soudu si polepší z 88 800 korun měsíčně na 100 100 korun.

Ve firmách mzdy vyšší o procenta

Zvyšovat mzdy by měli i zaměstnavatelé. Podle průzkumu ČSOB pro Právo se bude přidávat zhruba jen ve třetině firem. Zvyšovat mzdy plošně plánuje 17 procent společností a stejný počet firem je chce zvednout alespoň některým zaměstnancům.

„Podle našeho šetření se je zaměstnavatelé budou snažit zvednout průměrně o pět procent. Některé firmy si budou moci dovolit více, ale o výrazném plošném zvyšování mezd mluvit nemůžeme,“ řekla Dagmar Kužvartová ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Nejnižší příjmy se zvednou o 1100 Kč

Minimální mzda se od ledna zvyšuje o 1100 korun na 17 300 Kč hrubého měsíčně. Hodinová minimální mzda bude 103,80 koruny místo dosavadních 96,40 Kč.

S nárůstem této částky si tak polepší zhruba 130 000 lidí, kteří minimální mzdu pobírají. Týká se to například pomocníků při výrobě jídel v restauracích a jídelnách, některých šiček či lidí zalévajících a okopávajících veřejnou zeleň.

Reálná mzda klesla skoro o 10 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám