Hlavní obsah

Největším ohniskem na Liberecku je divadlo, nakazili se i diváci v první řadě

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

V Libereckém kraji přibylo v úterý rekordních 259 případů covidu-19. Dominantním ohniskem, které mělo zásadní vliv na rekordní nárůst, nejvyšší od března letošního roku, je podle hygieniků liberecké divadlo F. X. Šaldy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Liberecké divadlo F. X. Šaldy

Článek

„Počet pozitivních z tohoto zdroje je v současné době kolem devadesáti. Čtyřicet dalších budeme testovat ve čtvrtek ve spolupráci se záchrannou službou a očekáváme další přírůstky,“ oznámil liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta.

Šaldovo divadlo už v pondělí oznámilo, že minimálně na nadcházejících deset dní ruší všechna představení. Týká se to všech souborů divadla. „Nejvíc nakažených je dominantně v souboru opery a orchestru, ale několik případů je i v činohře, baletu a mezi technickým personálem divadla,“ popsal Vladimír Valenta.

Prymula ohlásil opatření přímo v rodinách

Domácí

Podle něj se hygienikům v rámci trasování podařilo dopátrat, že došlo i k několika onemocněním mezi diváky v obecenstvu. „Máme asi tři případy lidí, kteří seděli v první řadě na operním představení Jakobín. Předpokládáme, že k přenosu došlo v divadle, neboť v jednom nebo dvou případech šlo o seniory, kteří v té době nikam jinam nevycházeli,“ řekl upřesnil Vladimír Valenta. Představení se hrálo na konci září.

„Přišlo to, čeho jsme se obávali. Nemůžeme nabídnout žádná představení a máme řadu zaměstnanců v karanténě. Pro divadlo to znamená kromě rušení představení také komplikace s dozkoušením dvou nejbližších premiér – Burian v Malém divadle a Moje první židovské vánoce v Šaldově divadle,“ uvedla ředitelka divadla Jarmila Levko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám