Hlavní obsah

NBÚ zahájil řízení s Hradem kvůli Zemanovým žádostem k abolici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zahájil správní řízení s Kanceláří prezidenta republiky (KPR), uvedla v pátek Česká televize (ČT). Zjišťuje v něm, zda nebyly neoprávněně v utajovaném režimu vedeny dopisy bývalého prezidenta Miloše Zemana, které se týkaly možné abolice jeho spolupracovníků. Za neoprávněné utajování informací hrozí KPR pokuta až 300 000 korun.

Foto: Novinky

Zeman zahajuje činnost v nové kanceláři

Článek

Deník N v lednu napsal, že Zeman loni požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která by znemožnila zahájit případná stíhání v kauzách skartace vrbětické zprávy a úniků informací Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hrad. Premiér mu ale nevyhověl.

Zeman poté uvedl, že Fialu o nic takového nežádal. Server Seznam Zprávy v únoru napsal, že KPR vede dokumenty ohledně abolice v tajném režimu. Vládní Piráti pak požádali NBÚ o posouzení, zda Hrad vede dokumenty v tajném režimu oprávněně.

Mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec nyní ČT řekl, že NBÚ po zhodnocení zjištěných skutečností dospěl k závěru, že se prezidentská kancelář mohla dopustit přestupku. Stalo by se tak tím, že by utajoval dokumenty, které mezi utajované podle zákonných pravidel nepatří a jejich zveřejnění by nepoškodilo zájmy ČR. „Z tohoto důvodu NBÚ v dané věci zahájil (…) řízení o uvedeném přestupku,“ uvedl Kadlec.

Pražský hrad na dotaz ČT uvedl, že s NBÚ v této kauze intenzivně spolupracuje. „KPR je nadále připravena poskytnout i v rámci správního řízení maximální možnou součinnost včetně vyžádaných dokladů. Až do pravomocného ukončení správního řízení se není možné ve věci detailněji vyjadřovat,“ napsalo tiskové oddělení Hradu.

Zeman žádal o abolici pro spolupracovníky dvakrát, potvrdil Blažek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám