Hlavní obsah

Na Tchaj-wan se vydá i senátor Drahoš. Nikam jsem se nepřifařil, tvrdí

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Na Tchaj-wan se chystá kromě šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na podzim i senátor Jiří Drahoš (bez politické příslušnosti). Nepojedou ale spolu, Drahoš odletí o necelé dva měsíce později. Podle něho měl cestu naplánovanou daleko dříve a má již domluvené fixní termíny.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jiří Drahoš

Článek

„Objevily se zprávy, že jsem se přifařil k tomuto tématu. Moje cesta ale byla plánovaná daleko dříve a já jsem byl daleko dříve rozhodnut jet,“ sdělil Novinkám Drahoš. Odletět by měl 21. října, tedy necelé dva měsíce po Vystrčilovi.

Proč se nepřidá k cestě šéfa horní komory, odůvodnil tím, že má fixní termíny. „Milošem Vystrčilem jsem byl osloven, abych se účastnil jeho cesty. Mám ale fixní termíny, jako jsou česko-tchajwanské technologické dny, které začínají 27. října,“ dodal Drahoš.

Vystrčil přes čínské výhružky pojede na Tchaj-wan, chtěl by vzít i Kuberovou

Domácí

Chce s sebou vzít kolegy z vědecké komunity i zástupce firem zabývajících se kyberbezpečností. „Moje cesta bude mít více vědecko-technologický aspekt,” přiblížil senátor.

Drahoš se na rozdíl od Vystrčila nechystá letět vládním speciálem. „Účastníci z firem si to budou platit sami. Já si to jako předseda výboru budu financovat ze senátních zdrojů. To bude ale prakticky jediný větší výdaj,“ řekl Novinkám Drahoš.

Vystrčil odletí v srpnu 

Vystrčilova cesta by se měla uskutečnit od 30. srpna do 5. září. Šéf horní komory počítá s tím, že ho doprovodí zástupci firem kvůli posílení česko-tchajwanské obchodní spolupráce.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) už také v úterý uvedl, že je připraven delegaci poskytnout vládní letoun.

Kuberová: Na Tchaj-wan pravděpodobně pojedu. Manželovi to dlužíme

Domácí

Vystrčil misi považuje za správnou z hlediska ekonomického rozvoje, rozvoje vzdělání, vědy a kultury. Druhým důvodem podle něj je trvání na hodnotách revoluce z roku 1989 jako vláda práva, svoboda a demokracie, které se v současnosti střetávají s „počítáním grošů”.

Cestu na Tchaj-wan plánoval také Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), který ale letos náhle zemřel. Jeho žena Věra Kuberová pak pravděpodobně doprovodí na cestě Vystrčila.

Reklama

Výběr článků

Načítám