Hlavní obsah

Nálezce šperku na Opavsku asi netušil, že je zlatý. A je to nejspíš raritní opasek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, který před dvěma týdny nalezl u Opavy unikátní šperk z doby bronzové, údajně v hromadě řepy připravené k odvozu do cukrovaru, asi netušil, že je vyroben ze zlata.

Foto: Aleš Honus, Právo

Unikátní zlatý šperk, který byl údajně nalezen v hromadě řepy.

Článek

Svůj nález odevzdal do muzea s tím, že chce zůstat v anonymitě. Požaduje nálezné, na které má podle zákona nárok.

Tři tisíce let starý

Vyplývá to z informací, které Právu poskytl vedoucí oddělení archeologie Slezského zemského muzea v Opavě (SZM) Jiří Juchelka.

„Abychom zjistili složení, museli jsme použít spektrální analyzátor, který naši domněnku potvrdil,“ řekl Juchelka. Podle něj jde o slitinu složenou z více než 84 procent ze zlata, z necelých 15 procent stříbra a stopového množství dalších prvků, zejména mědi. „To, že předmět byl vyroben v době bronzové, je vzhledem k jeho složení naprostá tutovka,“ dodal Juchelka.

Nález zlata na Opavsku: Muž sklízel řepu a našel půlkilový diadém z doby bronzové

Domácí

Podle původních informací se mělo jednat o diadém, což bylo ale po konzultaci s dalšími odborníky vyloučeno. Je totiž podstatně větší, takže šlo spíše o opasek zástupce velmi úzké elitní vrstvy pravěké společnosti.

„O to větší je to rarita. Nic srovnatelného se na našem území nikdy nenašlo,“ řekl Juchelka. Podle výzdoby to vypadá, že vznikl na přelomu střední a mladší doby bronzové, tedy zhruba před třemi tisíci lety.

Skutečnost, že byl předmět nalezen nepoškozený, a to přesto, že podle uváděného místa nálezu se ho musely několikrát dotknout zemědělské stroje, se jeví jako zázrak. Vzbuzuje to otázku, zda nálezce nepatří k některé ze skupin, které tyto předměty vyhledávají cíleně.

Badatelé odkryli pod Řípem nevídanou pohřební konstrukci. Takovou v Čechách nečekali

Věda a školy

„Pokud by to našel s detektorem, tak na nálezné nárok nemá. Ale já se mu snažím věřit,“ řekl Juchelka.

Nález podle zákona patří Moravskoslezskému kraji, jenž ho svěřil své příspěvkové organizaci, Muzeu v Bruntále, které je k místu nálezu nejblíže. Ředitelka muzea Ema Havelková již dříve řekla, že tento proces potrvá několik měsíců.

„Nyní řešíme s krajským úřadem, jenž bude vše financovat, kdo bude schopen provést potřebné analýzy,“ řekla Právu ředitelka muzea Ema Havelková. Poté, co bude předmět posouzen, budou si ho moci prohlédnout návštěvníci zámku v Bruntále. Podle ředitelky to bude nejdříve na konci příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám