Hlavní obsah

Badatelé odkryli pod Řípem nevídanou pohřební konstrukci. Takovou v Čechách nečekali

Archeologové Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni a Univerzity Karlovy (UK) zkoumají u obce Račiněves na Podřipsku další tzv. dlouhou mohylu. Během prací odhalili pohřeb významného jedince s lukostřeleckou výbavou z pozdní doby kamenné, našli i konstrukci svědčící o existenci dutého prostoru uvnitř mohyly. Sloužil k rituálním aktivitám jako v případě megalitických hrobek v severozápadní Evropě.

Foto: archiv ZČU; Martin Mykiska

Snímek vlevo: Pohřeb ženy byl do dlouhé mohyly pod Řípem uložen až 1000 let po jejím vybudování. Snímek vpravo: Východní část mohyly se vstupem a vnitřní konstrukcí.

Článek

V ČR byla nyní podobná konstrukce mohyly doložena podle vědců vůbec poprvé.

Archeologové našli u Řípu další hroby z pozdní doby kamenné

Věda a školy

Jak navíc dokládá další nález, a to pohřeb ženy ze závěru doby kamenné, mohyla byla k pohřbívání využívána i 1000 let po svém vybudování.

120metrový pohřební monument

Archeologové odkrývají pod Řípem již třetí pohřební stavbu z pozdní doby kamenné. Po loňském výzkumu mohyl v nedalekých Dušníkách a ve Vražkově se letos soustředí na dlouhou stavbu na rozhraní katastrů Račiněves a Vražkov.

„Mohyla v Račiněvsi představuje nejdelší pohřební monument tohoto typu na Podřipsku. Měří přes 120 metrů a její konstrukce je zcela jiného typu než u dříve zkoumaných lokalit,“ popsal vedoucí výzkumu Petr Krištuf z katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU.

Foto: Martin Mykiska

Odkrývání mohutné hrobové jámy eneolitického lukostřelce ve 120 metrů dlouhé mohyle

Mohyla byla objevena při výzkumu v místní pískovně již v 90. letech minulého století, avšak odkryt byl pouze západní závěr mohyly.

Dítě pohřbené v mohyle nedaleko Řípu patřilo před 6000 lety ke společenské elitě

Domácí

Tým archeologů a pedologů se nyní soustředí v rámci projektu „Eneolitické dlouhé mohyly v Čechách a rekonstrukce rituální krajiny pod Řípem“ na její východní konec a pohřební komoru, která byla objevena na sousedním poli pomocí geofyzikální prospekce.

„Východní části dlouhých mohyl často sloužily jako svatyně, které byly využívány k rituálním účelům po několik desetiletí, proto se náš výzkum soustředí právě na tento prostor,“ vysvětlil Jan Turek z Centra pro teoretická studia UK.

Dutá komora o rozměrech 5,5 x 2 m

Mohylový násep v Račiněvsi byl podle odborníků dokola zpevněn dřevěnou palisádou, po níž se zachoval základový žlab. Na východní straně byl vchod, kterým se dalo vstoupit do nitra mohyly.

Archeologům se podařilo doložit, že ve východní části mohyly existovala dutá komora o rozměrech asi 5,5 x 2 metry, do které se dalo vstoupit oním vchodem ve východní straně.

Foto: Martin Mykiska

Petr Krištuf ze Západočeské univerzity při odkrývání eneolitického pohřbu v mohyle u Račiněvsi

Jde podle nich o zásadní zjištění. „Existence těchto komor v dlouhých mohylách v Čechách je zde doložena poprvé. Analogie můžeme sledovat v severozápadní Evropě, kde evidujeme tzv. megalitické hrobky vybudované z velkých kamenných bloků. V našem prostředí byl kámen nahrazen dřevem,“ poznamenal Krištuf.

V Novém Jičíně objevili středověkou kuchyni i s umytým nádobím

Věda a školy

Hlavní pohřeb se ale nachází mimo tuto komoru – přibližně 40 metrů od východního okraje mohyly byla objevena mohutná hrobová jáma o rozměrech asi 3 x 2 metry a hloubce okolo 160 cm.

Obsahovala pohřeb ve skrčené poloze. Výzkum pohřbu stále probíhá, ale již nyní mají archeologové k dispozici soubor čtyř kamenných hrotů šípů, které naznačují, že pohřbený jedinec měl zřejmě společenský status válečníka – lukostřelce.

Mohyly se teoreticky mohly využívat až tisíce let

V mohyle byl objeven i dodatečný pohřeb ženy. Její hrob byl do mohylového pláště zapuštěn asi 1000 let po vystavění mohyly. Podle keramických nádob v pohřební výbavě byl hrob datován do kultury se šňůrovou keramikou ze závěru doby kamenné.

Foto: archiv ZČU

Pohřeb ženy z kultury se šňůrovou keramikou s milodary v podobě keramických nádob

„Tento pohřeb ukazuje, že dlouhé mohyly byly v krajině patrně stovky i tisíce let a byly stále využívány k pohřbívání a uctívání kultu předků,“ zmínil Turek.

Muzeum v Liberci vystavuje kůl použitý při popravě

Koktejl

Terénní část projektu výzkumem v Račiněvsi končí. Příští rok se budou experti z hned několika evropských univerzit a vědeckých institucí soustředit na prezentaci a publikaci výsledků.

Reklama

Výběr článků

Načítám