Hlavní obsah

Nákup 210 švédských bévépéček za 52 miliard se přiblížil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednání se Švédskem o nákupu 210 bojových vozidel pěchoty CV90 pro českou armádu se chýlí ke konci. Ministerstvo obrany očekává, že v lednu zveřejní detaily největšího armádního nákupu.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Švédský obrněnec CV-90 při testování ve vojenském prostoru Libavá

Článek

„Myslíme, že jednání probíhají úspěšně, že se ve finále opravdu dohodneme a budeme v řádu týdnů informovat veřejnost o výsledcích,“ řekla ve čtvrtek ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na tiskové konferenci.

Podle informací Práva se vyjednavači stále drží cenového stropu. V minulosti se na nákup BVP počítalo s 52 miliardami korun. V tomto případě by Česká republika zaplatila za jeden kus průměrně 247 mi­lionů korun.

Slovensko, které se Švédskem už na začátku prosince podepsalo kontrakt na dodávku 152 strojů CV90, zaplatí 1,3 miliardy eur. V přepočtu to znamená, že za jeden kus zaplatí průměrně 214 milionů korun. Česko si chce ale objednat různé specifikace, které se liší cenou.

Slovensko kupuje 152 švédských obrněnců za 41 miliard

Evropa

Nákup bojových vozidel se táhne skoro už sedm let. Minulá vláda ANO a ČSSD pozastavila skoro dokončené výběrové řízení mezi třemi uchazeči. Černochová ale tendr nakonec zrušila a pětikoaliční vláda odsouhlasila, že obrana bude jednat pouze se švédským dodavatelem.

Ministryně připustila, že se nákup dostal do skluzu a není už možné ho dokončit před rokem 2026, dokdy ČR v NATO slíbila mít těžkou brigádu. „Uděláme vše, abychom v roce 2026 alespoň nějaká BVP už měli,“ řekla.

Armáda by měla začít přezbrojovat i tankové jednotky. Ve středu ve vojenském prostoru Libavá vojáci převzali první ze 14 tanků Leopard 2A4, které České republice darovala německá armáda za to, že Česko vyzbrojuje ukrajinské síly. Všech 14 kusů armáda dostane do konce příštího roku.

Černochová uvedla, že už začali zpracovávat studii na pořízení nových tanků. Těch vojáci chtějí více než 40 kusů. Podle Černochové se nabízí nákup moderních strojů Leopard 2A7 nebo tanků z Jižní Koreje, které začala nakupovat polská armáda.

Do problémů se dostalo i pořízení osmi izraelských radarů MADR za 3,5 miliardy korun, které neprošly vojskovými zkouškami.

Ministryně ale očekává, že se dodávka prvních kusů přiblížila, protože izraelský výrobce Elta Systems začal znovu standardně komunikovat.

V lednu by se podle ministryně měla posunout dodávka 12 nových amerických vrtulníků Bell za 17,6 miliardy korun, ke kterým vláda USA přislíbila dodat osm olétaných strojů jako kompenzaci za dodávky zbraní Ukrajině.

Armáda převzala první tank Leopard

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám