Hlavní obsah

Armáda převzala první tank Leopard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká armáda ve středu přebrala první z tanků Leopard 2A4, které České republice darovalo Německo jako kompenzaci za techniku sovětské výroby, jež od nás zamířila na pomoc Ukrajině bránící se ruské agresi. Zbývající tanky vojáci převezmou příští rok.

Živě: Slavnostní převzetí tanku Leopard 2A4, který ČR dostane darem z Německa Video: ČTK

 
Článek

Slavnostního ceremoniálu se v Přáslavicích na Olomoucku, kde sídlí 73. tankový prapor, účastnila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), náčelník Generálního štábu Karel Řehka, velvyslanci obou zemí, poslanci i senátoři.

Darovaný tank přijel na plochu, kde již byly zaparkovány sovětské stroje, které doposud česká armáda používala a používá.

„Změna je tady,“ konstatovala Černochová, která připomněla čekání vojáků na nové a dlouho slibované stroje. „S leopardy vyjedeme ze slepé uličky závislosti na sovětské technice,“ dodala ministryně s poděkováním německé straně.

Předání tanku LeopardVideo: Aleš Fuksa, Právo

Generál Řehka připomněl, že se kvůli ruské agresi na Ukrajinu nacházíme v nejsložitější bezpečnostní situaci v novodobé historii.

„Potřebujeme urychleně modernizovat naši armádu a techniku,“ uvedl s tím, že dodávka tanků je důkaz, že je tato modernizace myšlena vážně. „Už si o modernizaci jenom nepovídáme,“ dodal Řehka.

Zdůraznil přitom, že setrvalá podpora Ukrajiny, kam zamířila část zbraní české armády, je v našem bytostném zájmu.

„Tanky leopard nás posunou dál,“ odtušil náčelník generálního štábu a připomněl, že tyto stroje používá i řada spojenců v rámci NATO, což je důležité v rámci interoperability.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Slavnostní převzetí tanku Leopard 2A4

CV90 jako náhrada za BVP

Černochová zároveň oznámila, že v úterý došlo k podepsání memoranda na pořízení švédských bojových vozidel CV90. Ta nahradí používaná sovětská BVP. Armáda by chtěla pořídit 210 strojů.

Podle ministryně zní nabídka na 210 vozidel na částku 51,684 miliardy korun včetně DPH. Platná je do června. Český průmysl by se měl na zakázce podílet ze 40 procent.

Memorandum se švédskou vyzbrojovací agenturou FMV a výrobcem BAE Systems podepsal náměstek ministryně obrany František Šulc. O pořízení pásových vozidel rozhodla vláda v červenci.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Stroj CV90 švédského výrobce BAE Systems

Německo se rozhodlo ČR věnovat 14 tanků a vyprošťovací vozidlo. Tanky, náhradní díly a munici v hodnotě 3,85 miliardy korun dostanou Češi jako kompenzaci za dodávky zbraní a techniky ukrajinské armádě, která se od února brání ruské agresi.

Firma Rheinmetall, z jejíchž skladových zásob stroje pocházejí, vyřazené tanky v minulosti nakoupila od německé a švýcarské armády.

Dar 15 tanků domluvila v květnu ministryně Černochová s německou šéfkou obrany Christine Lambertovou. Čeští vojáci v mezidobí absolvovali v Německu i Rakousku školení a výcvik na nové stroje, které po desítkách let nahradí sovětskou techniku.

ČR má v úmyslu koupit v Německu až pět desítek moderních tanků Leopard 2A7.

Zprovoznění leopardů zaplatí Německo

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám