Hlavní obsah

Nacher: Tolerance menšinové rady v Praze je pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr pražského ANO Patrik Nacher Právu řekl, že dočasná tolerance menšinové rady koalice Spolu na pražském magistrátu už není ve hře.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Patrik Nacher

Článek

 Je ANO ze hry o novou vládu nad Prahou poté, co minulý týden zkrachovalo zvolení poslance Bohuslava Svobody (ODS) primátorem?

Neumím to tak zhodnotit. Troufám si říct, že padá mezifáze s dočasnou tolerancí menšinové rady trojkoalice Spolu. Měli jsme dva cíle: vytvořit časový prostor pro jednání o ko­alici, a aby vládli politici, kteří vzešli z těchto voleb. Druhý cíl platí. Přerušením zastupitelstva do 16. února ale dojde k prodlevě. Asi se zvětšila pravděpodobnost, že budeme v opozici, jakkoli to nevzdávám. Za mě je tolerance menšinové rady pryč.

 Budete tedy jednat o většinové koalici?

Pokud nás Spolu jako vítěz voleb vyzve, tak určitě ano, skončili jsme na druhém místě. Předpokládám, že platí, že je třeba otevřít jednání na všech frontách, tedy jak vládní půdorys, tak se všemi ostatními kromě SPD.

Praha je více vnímaná jako celostátní politika než jako komunální sféra. Troufám si říci, že kdybychom byli městskou částí nebo jiným městem mimo Prahu, tak už je koalice domluvená. Přesah do celostátní politiky jednání komplikuje.

Proti spolupráci Spolu a ANO se postavila senátorka a radní Hana Kordová Marvanová (za ODS).

Tomu postoji nerozumím. Ve čtvrtek ráno ještě do médií říkala, že docenta Svobodu podpoří, názor změnila asi až kolem poledne.

Marvanová Právu řekla, že pro ni šlo o otázku svědomí, protože nemůže být součástí většiny s Radmilou Kleslovou (ANO), a že to kolegům řekla.

Kdyby to Hana Marvanová řekla předem, nikdo by takový postup nenavrhoval. A kdyby nás nebylo, tedy i s Radmilou Kleslovou, neřešila by Marvanová audity ke kauze Dozimetr, podpořilo ji v tom ANO.

Je mi to hrozně líto, ale pokud jde o ni samotnou, hlasy ANO jí nikdy nevadily. Šlo o podporu před druhým kolem senátních voleb, audity, družstevní bydlení, Muzeum paměti XX. století. Aby někdo čtyři roky moje hlasy potřeboval a potom začal argumentovat svědomím, mi nepřijde fér.

Když se podpora netýká jí, ale Bohuslava Svobody, najednou s ní má problém. Pokud je člověk principiální, mělo by to být přesně opačně.

Pražské nemocnice plní děti s RS viry

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám