Hlavní obsah

Nacher: Druhé milostivé léto komplikuje drahota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek začíná pokračování tzv. milostivého léta, jež umožní dlužníkům zbavit se snáz svých exekucí. Nynější drahota u energií, služeb i zboží se ale může negativně odrazit na omezeném počtu lidí, kteří se přihlásí. Když se akce v lednu připravovala, nedaly se takové komplikace tušit, řekl Právu spoluautor koncepce milostivého léta, poslanec Patrik Nacher (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Patrik Nacher

Článek

Milostivé léto 2 začíná ve čtvrtek a potrvá do konce listopadu. Koho a jak se týká?

Je to možnost, jak se mohou dlužníci zbavit exekucí, které proti nim vede například kraj, obec nebo stát či jimi vlastněné firmy, a to prostřednictvím soudního exekutora. Splatit musí základní dluh, takzvanou jistinu, a odměnu exekutorovi ve výši 1815 korun včetně DPH. Zbytek exekuce včetně penále, úroků či nákladů jim bude odpuštěn. Jak již název napovídá, je to pokračování stejnojmenné akce, jež proběhla na přelomu roku. Exekuce, kterých se to nyní týká, musely být zahájeny do 28. října loňského roku. Důvodem je, aby někdo nespekuloval na to, že úmyslně nebude splácet své závazky. Týká se to tak lidí, kteří nemohli tušit, že bude milostivé léto 2.

Jsou nějaké novinky oproti prvnímu létu?

Ano, jsou tam nějaké prvky, které vycházejí ze zkušeností toho, co nefungovalo v prvním milostivém létu. Jsou to tři věci: první se týká zdravotních pojišťoven.

Do zákona jsme explicitně napsali, že penále je součástí příslušenství exekuce a nemůže být vymáháno jako jistina. Není tak třeba jej v rámci milostivého léta platit. Druhá je, že exekutoři mají patnáct dnů na to, aby odepsali dlužníkovi na jeho dotaz, jaká je výše jistiny nebo její zbytek, kterou musejí splatit a na který účet.

Třetí věc je to, že pokud odepíše exekutor později než ve výše uvedeném termínu, prodlouží se o tu dobu milostivé léto.

Milostivé léto začne lidem znovu pomáhat od září

Ekonomika

Exekutorská komora namítala, že se v rámci minulého milostivého léta splatilo pouze 42 000 exekucí z 1,3 milionu možných, a že tedy příliš úspěšné nebylo. Nemá v tomto směru pravdu?

Nemá. Když vezmu dvě největší firmy v rámci zrušených exekucí, tedy pražský dopravní podnik a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), tak u jedné bylo zastaveno 15 000 exekucí, u druhé 14 000.

To je téměř 30 000 zastavených exekucí u dvou firem. To mi přijde jako dobrý výsledek. My tu často přijímáme zákony, které ovlivní několik set lidí. Toto byl jeden pozměňovací návrh ze třiceti u novely exekučního řádu a ovlivnil desítky tisíc lidí.

Milostivé léto bude až od září. Peníze poslané dříve přijdou vniveč, zdůrazňuje Hůle

Domácí

Za mě to úspěšné bylo. Samozřejmě že to mohlo být lepší. Ale jeden z viníků jsou i sami exekutoři, kteří reagovali pozdě, nebo vůbec.

Milostivé léto 2 přichází v okamžiku, kdy máme sedm­náctiprocentní inflaci, řada lidí nestíhá platit drahé energie, ubývá jim peněz na jídlo. Nebojíte se toho, že na splacení dluhu u exekuce prostě nebudou mít?

Stát se to může. My můžeme při přijímání zákonů předpokládat některé věci a některé už ne. Takže když jsme v lednu plánovali opakování milostivého léta, nemohli jsme tušit, že vývoj cen energií bude takto drastický.

Nevylučuji tak, že lidé upřednostní placení elektřiny či plynu před placením exekuce. Ale viděno touto optikou bychom zákon týkající se milostivého léta 2 nemohli přijmout nikdy, protože vždy může nastat situace, kterou předem netušíte.

Reklama

Výběr článků

Načítám