Hlavní obsah

Milostivé léto začne lidem znovu pomáhat od září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od příštího čtvrtka, tedy od 1. září, až do 30. listopadu budou moci dlužníci za zvýhodněných podmínek opět splatit své exekuce u státních, krajských a obecních úřadů a u firem, jejichž vlastníky či spoluvlastníky tyto úřady jsou. Proběhne totiž opakování takzvaného Milostivého léta, které se poprvé konalo na přelomu letošního a loňského roku.

Foto: ČTK

Od září se lidé budou moci znovu zbavit dluhů vůči státu v rámci opakování Milostivého léta.

Článek

„Celkový pokles počtu exekucí je přínosný nejen pro dlužníky, kteří dostanou šanci na život bez dluhů, ale současně by měl vést ke snížení počtu osob pohybujících se v šedé ekonomice, a to s sebou nese i snížení nároků na sociální systém našeho státu,“ uvedl k tomu ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Milostivé léto se bude vztahovat pouze na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021. Musí je také vymáhat soudní exekutor, nikoliv celní či finanční správa nebo správa sociálního zabezpečení.

Přišla koruna a exekuce běží dál. Exekutor Podkonický čelí kontrole

Domácí

V rámci Milostivého léta II budou muset dlužníci splatit základní dluh, takzvanou jistinu, a odměnu exekutorovi ve výši 1815 korun včetně daně z přidané hodnoty. Zbývající poplatky, dluhy a penále jim budou odpuštěny. Výši jistiny jim musí na požádání sdělit exekutor. A to do patnácti dnů od podání žádosti.

Pokud dlužník tuto žádost podá do poloviny listopadu a exekutor nestačí včas odpovědět, prodlouží se o dobu zpoždění termín na zaplacení. Dlužník také bude muset soudnímu exekutorovi včas písemně sdělit, že žádá o zahájení postupu podle právní úpravy Milostivého léta.

Milostivé léto bude až od září. Peníze poslané dříve přijdou vniveč, zdůrazňuje Hůle

Domácí

Podle dat exekutorské komory se prvního Milostivého léta zúčastnilo zhruba 15 tisíc lidí, kteří splatili 42 tisíc exekucí. Podle některých odborníků jich ale bylo více, protože tato data jsou neúplná. V současnosti ministerstvo financí chystá podobnou akci na exekuce týkající se nedoplatků na daních či některých poplatcích u celní správy s výjimkou cel, které vede stát svými vlastními silami, nikoliv prostřednictvím soudních exekutorů. Návrh příslušného zákona je ale teprve v připomínkovém řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám