Hlavní obsah

Na připomínky k balíčku máme málo času. Juchelka se přel s Jurečkou v Partii

Sporem o podobu a způsob předložení vládního konsolidačního balíčku se v neděli v Partii na televizi Prima přeli ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s poslancem hnutí ANO Alešem Juchelkou. Juchelkovi vadil krátký čas na připomínkové řízení, Jurečka oponoval, že předchozí kabinet zásadní změnu klidně předložil formou pozměňovacího návrhu. Politici se přeli i o navýšení rodičovského příspěvku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ANO Aleš Juchelka, za ním ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Juchelka se kromě jiného pozastavoval nad tím, že vládní konsolidační balíček, jehož prostřednictvím chce vláda snížit v následujících letech mandatorní výdaje o desítky miliard korun, je velmi obsáhlý a má ještě obsáhlejší důvodovou zprávu.

Na připomínkové řízení je přitom pouhých pět dnů. Jurečka oponoval, že vládě jde o rychlé předložení návrhu, přičemž diskuse může probíhat během letních měsíců v době sněmovních prázdnin před druhým čtením.

Opozičnímu poslanci zároveň připomněl, jakým způsobem byl v minulosti předložen návrh na zrušení superhrubé mzdy, který připravil rozpočet o 130 miliard.

Stanjura zveřejnil návrh konsolidačního balíčku, Fiala připouští změny

Domácí

Materiál v roce 2020 předložil tehdejší premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš jako poslanecký pozměňovací návrh, aniž by se takto zásadní opatření prošlo připomínkovým řízení.

Juchelka avizoval, že jeho hnutí bude k návrhu předkládat pozměňovací návrhy a patrně dojde i na oblíbené obstrukce, jimiž opozice v tomto volebním období opakovaně paralyzuje Sněmovnu při projednávání návrhů, které se jí nezamlouvají. „Všechno dohromady,“ slíbil poslanec.

Rodičovský příspěvek vzroste

Politici se bavili rovněž o rodičovském příspěvku, který by mělo být možné čerpat rychleji. Právě v důrazu na větší flexibilitu čerpání se Jurečka s Juchelkou shodli. Rodičovská je aktuálně 300 000 korun a je možné ji čerpat až do čtyř let věku dítěte.

Lidovci v čele s Jurečkou spolu s Piráty prosazovali v koalici navýšení příspěvku na 350 000 korun, na čemž ve vládě panuje shoda. ANO by chtělo navýšení na 400 000 korun.

Zatím není jasné, zda se navýšení příspěvku dotkne i rodin, které jej již čerpají. Jasno by mělo být v červnu.

Komu přidat rodičovskou? Koalice rodiny napíná

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám