Hlavní obsah

Poslední selfie i vyvěšené parte. Lidé se rozloučili se svými pobočkami České pošty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 8

Celkem 300 poboček České pošty v pátek v 9:00 hodin ráno ukončilo svůj provoz. Hlavním důvodem má být jejich nižší vytíženost i úspory za provoz. Poslední den byly rušené pošty otevřené jen ráno jednu hodinu. Zbytek dne trávili zaměstnanci přípravami na stěhování. Atmosféru v jedné z uzavíraných poboček zachytily Novinky i s kamerou.

Uzavření pobočky České pošty v KarlíněVideo: Novinky

 
Článek

Na vstupních dveřích do pobočky s označením „Praha 86“ visela ne příliš výrazná cedule s textem, že je v pátek 30. června pošta otevřena pouze ráno mezi 8. a 9. hodinou.

I po deváté hodině tam však přicházeli lidé, kteří si na místě potřebovali vyřídit podací služby. Museli už však jít na 2,3 kilometru vzdálenou poštu v Sokolské ulici u stanice metra Palmovka.

„My se na uzavření připravovali již delší dobu. Dnes máme otevřeno jen jednu hodinu z provozních důvodů, abychom to tady stihli uzavřít,“ vysvětlil Novinkám tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Foto: Novinky

Uzavření pobočky České pošty v Karlíně

Pobočku na Karlínském náměstí má pošta v pronájmu, prostory opustí během července. Celkově si Česká pošta pronajímala celkem dvě třetiny z tří set rušených poboček.

Jen v Praze ruší státní podnik celkem 35 poboček, v Moravskoslezském kraji dokonce 47. Brno i Ostrava přijdou o 12 pošt, o deset pak Plzeň.

Pošta loni dostala od ČTÚ pokuty téměř za milion. Hlavně za nedoručování

Ekonomika

„V rámci redukce pobočkové sítě jsme zrušili celkem 924 pracovních míst, z toho 350 zaměstnanců přechází na nástupnické pobočky,“ vysvětlil Vitík.

Pošta hodlá nástupnické pobočky personálně posílit, aby nápor klientů ze zrušených filiálek zvládly.

Foto: Novinky

Někteří zaměstnanci se přesunou do nástupnických poboček

Vedoucí pošty v pražském Karlíně Lucie Děmjaněnko sdělila Novinkám, že dostala nabídku přejít na pobočku v Bystřické ulici v Praze 4. „Budu tam dělat referentku. Moc mě mrzí, že se naše pobočka uzavírá, ale něco končí a jiné začíná. Tak to je,“ řekla.

„Co se týká vybavení rušených poboček, tak to projde nějakou inventurou a řadu věcí využijeme i na nástupnických pobočkách,“ doplnil ji Vitík.

Vláda schválila transformaci pošty

Domácí

Pošta již od 14. června začala listovní zásilky ukládat na nástupnických pobočkách, od 23. tam ukládala také balíky.

„Je to z toho důvodu, že tam jsou nějaké úložní doby, nechtěli jsme, aby část té doby trávily zásilky na jedné pobočce, poté se přesouvaly na druhou a nastaly by zmatky v tom, kde se zásilky nacházejí,“ dodal Vitík.

Poslední den mohli na uzavíraných pobočkách lidé vyřizovat pouze podací služby. „Lidé mohli přijít podat dopis, balík, zaplatit poštovní poukázku, vyřídit služby Czech Pointu,“ doplnil tiskový mluvčí.

„Pošta stejně nefunguje, jak má“

Poslední otevírací hodinu doprovázely emoce jak ze strany zaměstnanců, tak od klientů. Někteří se tak na poštu přišli vyfotografovat a na karlínské pobočce se objevilo také vyvěšené parte.

„Já jsem tedy nevěděl, že se uzavírá zrovna tato pobočka. Já ji mám rád, bydlím i pracuji kousek. Bude to pro mě trošku potíž, ale já myslím, že Česká pošta stejně nefunguje tak, jak má. To rušení poboček je asi správný krok v rámci zefektivnění služeb,“ sdělil Novinkám jeden z posledních klientů.

Foto: Novinky

Parte vyvěšené na pobočce pošty v Praze 8

„Nám z Karlína je to moc líto. Bude mi tady chybět Czech Point. Ostatní služby jsem schopna si přesunout do digitálního světa, ale občas na poštu všichni musíme. Tuhle pobočku jsme měli rádi, byli na nás příjemní,“ řekla jedna z místních obyvatelek.

„Na Palmovku se tedy netěšíme. Není to tam hezké a je to v nepříjemném místě,“ dodala další tamní obyvatelka na dotaz ohledně dostupnosti nástupnické pobočky.

„Pro mě je to katastrofa. Už od povodní v roce 2002 jsem tady měl P.O. Box a teď jsem nejbližší našel až hodně kilometrů daleko,“ dodal další z klientů, který je navíc invalidní a doteď to měl na poštu pár kroků.

Anketa

Dotklo se uzavření i vaší pobočky České pošty?
Ano
59,4 %
Ne
40,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1199 čtenářů.

Česká pošta letos počítá se ztrátou 1,5 miliardy, odhad o dvě miliardy zlepšila

Ekonomika

Na poštách půjdou vyřídit i sociální dávky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám