Hlavní obsah

Museli jsme jednat, vysvětluje Hamáček předražené respirátory

Praha
Aktualizováno

Úkolem ministerstva vnitra nikdy nebylo zajistit plošný nákup ochranných prostředků, reagoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na kritiku ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), že stát podcenil přípravu na epidemii a pak na jaře nákupy ochranných prostředků provázel chaos. Podle Hamáčka zpráva opomíjí kontext. Kontroloři upozornili, že stát kupoval respirátory i za 777 korun za kus.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr vnitra Jan Hamáček a ministr obrany Lubomír Metnar po přistání letadla s rychlotesty na letišti v Praze-Kbelích

Článek

„Úkolem ministerstva vnitra nikdy nebylo zajistit plošný nákup osobních ochranných prostředků, ujali jsme se toho až ve chvíli, kdy bylo evidentní, že ministerstvo zdravotnictví ani jiná složka státu to není schopná sama zvládnout,” uvedl Hamáček.

Stát kupoval respirátory i za 777 Kč za kus, zjistila kontrola

Domácí

NKÚ uvedl, že na konci roku 2019, kdy se šířil koronavirus v Číně, mělo Česko málo ochranných pomůcek pro zdravotníky. Konstatoval, že na to ministerstvo zdravotnictví reagovalo se zpožděním a že nákupy ochranných pomůcek provázel chaos daný i tím, že na ministerstvech zdravotnictví a vnitra existovaly „na sobě nezávislé nákupní týmy, které nespolupracovaly“.

Česko první prokázaný případ nákazy ohlásilo na začátku března 2020.

Babiš: NKÚ objevil Ameriku

„Všechny státy situaci podcenily, to NKÚ objevil Ameriku. Pokud přišla pandemie, kterou nikdo nečekal, tak na to nikdo nemohl být připravený,” uvedl k tomu premiér Andrej Babiš (ANO).

Jak šel čas s rouškami: Od „milionu na skladě” po „zlepšíme to do tří týdnů“

Domácí

Podle bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který stál v čele resortu v jarní vlně, byla situace krizová.

„Byl globální nedostatek ochranných pomůcek. My se je snažili za každou cenu získat pro naše zdravotníky. Situace byla komplikovaná,“ řekl v České televizi.

„Naše odpovědnost byla zajistit prostředky, a to bez jakékoli zkušenosti. Kdybychom je nezajistili, tak obětí koronaviru je mnohem více,“ dodal Vojtěch.

Hamáček: Zpráva opomíjí kontext 

Podle Hamáčka kontrolní zpráva opomíjí kontext. „Na trhu s ochrannými pomůckami panovala velmi napjatá situace. V jednu chvíli nakupoval v Číně celý svět. Nefungovaly standardní mechanismy, docházelo k přeplácení zakázek mezi jednotlivými odběrateli. Některým státům se je dokonce nepodařilo z Číny přivézt vůbec,” dodal Hamáček.

Pochybná historie, žádné zakázky pro stát. To je vítěz tendru na testy do škol

Domácí

To, že stát reagoval se zpožděním, vyústilo ale podle kontrolorů ve smlouvy nevýhodné pro stát, výrazné rozdíly v cenách, nedostatky v kvalitě nakoupeného materiálu i problémy s dopravou ze zahraničí.

„V řadě případů akceptovaly resorty ve smlouvách ceny, které se lišily v řádu stovek korun za kus, např. u ministerstva vnitra se cena respirátorů FFP3 pohybovala od 60 korun do 422 Kč za kus. U ministerstva zdravotnictví cena respirátorů FFP2 opakovaně převýšila jednotkové ceny respirátorů FFP3 a cena respirátorů FFP2 dosáhla až na 777 Kč za kus,“ konstatoval NKÚ.

Hamáček to vidí jinak. „Organizace našich nákupů nebyla chaotická. Kdyby se ministerstvo řídilo striktně formalistickými postupy doporučovanými NKÚ, nebylo by s největší pravděpodobností schopné vyřešit v tak krátkém čase kritický nedostatek OOP na začátku pandemie,” ohradil se ministr.

Vojtěch k tomu uvedl, že se ceny na začátku velmi měnily. „Kromě nich jsme koukali i na dodací podmínky, například kdy pomůcky dorazí do ČR,” sdělil exministr. 

Respirátory, dezinfekce i roušky jsou o polovinu levnější

Ekonomika

Kvalita respirátorů podle Hamáčka až na výjimky ve zkouškách obstála. „Připouštím, že se vyskytly případy, kdy jsme museli zboží reklamovat. Nicméně reklamace byla vždy uznaná a vadné zboží bylo nahrazeno zbožím odpovídající kvality,” uvedl.

„NKÚ navíc porovnává nákupy zboží různé kvality, např. papírové roušky, látkové, pratelné roušky, roušky z nanovláken atd. Tím vzniká falešný dojem, že v cenách pořízeného zboží byly výrazné rozdíly,” dodal.

Šéf pražských strážníků: Jak jsem v lednu slyšel Vojtěcha říkat, že nic nehrozí, koupil jsem respirátory

Koronavirus

Anketa

Souhlasíte s premiérem Babišem, že stát nemohl být loni na pandemii připravený?
Ano
20,9 %
Ne
79,1 %
Celkem hlasovalo 6785 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám