Hlavní obsah

Stát kupoval respirátory i za 777 Kč za kus, zjistila kontrola

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za nákupy osobních ochranných prostředků a zdravotnických prostředků ministerstva zdravotnictví a vnitra Česká republika loni od začátku roku do konce srpna zaplatila 8,5 miliardy korun, a to včetně dopravy a souvisejících služeb. Uvedl to v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad, podle nějž stát podcenil přípravu na pandemii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident NKÚ Miloslav Kala

Článek

Úřad konstatoval, že pandemický plán České republiky aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví naposledy v roce 2011.

V důsledku toho měla Správa státních hmotných rezerv na konci roku 2019, kdy přicházely zprávy o šíření viru v Číně, k dispozici 10 000 respirátorů a dalších 5,5 tisíce respirátorů třídy FFP3 měly k dispozici fakultní nemocnice. Tím mohly pokrýt potřeby cca 20 procent zdravotnického personálu na několik hodin.

Šéf pražských strážníků: Jak jsem v lednu slyšel Vojtěcha říkat, že nic nehrozí, koupil jsem respirátory

Koronavirus

Stát podle kontrolorů reagoval se zpožděním na nedostatek ochranných pomůcek ve zdravotnických zařízeních. Nákupy ochranných pomůcek pak provázel „chaos daný i tím, že na ministerstvu zdravotnictví a ministerstvu vnitra existovaly na sobě nezávislé nákupní týmy, které nespolupracovaly“.

To vše podle kontrolorů vyústilo ve smlouvy nevýhodné pro stát, výrazné rozdíly v cenách, nedostatky v kvalitě nakoupeného materiálu i problémy s dopravou ze zahraničí.

Museli jsme jednat, vysvětluje Hamáček předražené respirátory

Domácí

„Výsledky kontroly ukázaly, že stát podcenil přípravy na krize a na problémy při jejich zvládání. Cílem naší kontroly je poučit se. Doufám proto, že informace, s nimiž NKÚ přichází, budou skutečně využity a napomůžou k tomu, aby nás v budoucnu podobné události nezaskočily, abychom byli připraveni rychle, smysluplně a zároveň hospodárně reagovat,“ uvedl k výsledkům kontroly prezident NKÚ Miloslav Kala.

Jak šel čas s rouškami: Od „milionu na skladě” po „zlepšíme to do tří týdnů“

Domácí

Velké rozdíly v cenách

„V řadě případů akceptovaly resorty ve smlouvách ceny, které se lišily v řádu stovek korun za kus, např. u ministerstva vnitra se cena respirátorů FFP3 pohybovala od 60 korun do 422 Kč za kus. U ministerstva zdravotnictví cena respirátorů FFP2 opakovaně převýšila jednotkové ceny respirátorů FFP3 a cena respirátorů FFP2 dosáhla až na 777 Kč za kus,“ připomněl NKÚ s tím, že největší cenové výstřelky byly zaznamenány na začátku nouzového stavu a během několika následujících týdnů, kdy poptávka na trzích zásadně převyšovala nabídku.

NKÚ vytkl resortům, že nespolupracovaly, čímž byla oslabena pozice státu. Ochranné pomůcky byly nakupovány od neprověřených dodavatelů. Problematická byla i distribuce zakoupených pomůcek mezi kraji.

ČOI podle asociace toleruje respirátory bez evropské certifikace

Domácí

NKÚ prověřil i část protokolů o zkoušce testovaných osobních ochranných prostředků, konkrétně objednávku 28,3 milionu kusů v hodnotě přibližně 1,8 miliardy korun.

„Kontroloři zjistili, že 13,3 milionu vzorků respirátorů testům napoprvé nevyhovělo. V některých případech se zboží z jednotlivých dodávek neshodovalo s testovaným vzorkem a u některých dodávek nebylo zboží testováno vůbec. Existuje tak riziko, že pracovníci zdravotních a sociálních služeb dostali ochranné prostředky, které nevyhověly testům kvality,“ shrnula kontrola.

Reklama

Výběr článků

Načítám