Hlavní obsah

Pochybná historie, žádné zakázky pro stát. To je vítěz tendru na testy do škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z témat pondělního jednání vlády je také společnost Tardigrad International Consulting, která vyhrála tendr na dodávku testů do škol. Od pátku tato drtivé většině společnosti neznámá firma a její úspěch vrtá řadě lidí hlavou. O firmě je možné nalézt jen minimum informací, nezveřejňuje ani účetní uzávěrky.

Foto: Novinky

Testování ve školách (ilustrační foto)

Článek

Firmu vybralo ministerstvo vnitra vedené ministrem Janem Hamáčkem (ČSSD), aby dodala ještě do konce února statisíce antigenních testů, které mají umožnit návrat dětí do škol od 1. března. V pátek ale Seznam Zprávy upozornily, že společnost nesplnila podmínky tendru, konkrétně termín dodání, a nebyla ani nejlevnější.

Člen komise hodnotící nabídky na covid testy podal oznámení na policii

Domácí

Z obchodního rejstříku lze o minulosti společnosti Tardigrad International Consulting vyčíst jen málo.

Jedinou jednatelkou firmy je Monika Jirovcová. Sídlo má společnost s kapitálovým vkladem tisíc korun na adrese poblíž pražského Letiště Václava Havla, konkrétně jde o Aviatickou 1092/8.

Pro doplnění, na stejné adrese je hotel Marriot, který se nachází hned naproti prvnímu terminálu, či několik dalších firem.

Podezřelí zahraniční vlastníci

Přestože Jirovcová ve svém vyjádření po vypuknutí kauzy přislíbila, že chybějící účetní uzávěrky a další dokumenty do obchodního rejstříku doplní, v pondělí nic nepřibylo.

Z rejstříku se tak dá vyčíst o minulosti firmy nemnoho. Vznikla 31. října 2016 a jejími bývalými spoluvlastníky jsou dvě firmy: Tardigrad International LP ze skotského Edinburgu, kterou podle serveru Neovlivni.cz založily dvě firmy na Marshallových ostrovech a Tardigrad Management FZC se sídlem ve Spojených arabských emirátech.

Obě společnosti byly z rejstříku vymazány ve stejný den, a to 13. října 2017.

Návrat do škol musí zůstat prioritou, reaguje opozice na Babišovy pochyby

Domácí

Z listin lze ještě vyčíst, že za britskou matkou současné firmy stály dvě ženy s dominikánskými pasy, a to Janette St Luce a deborah Merina Grant. Podle Neovlivni.cz obě tato jména figurují v analýze portálu Bellingcat.com, který popsal fungování společností zapojených do praní špinavých peněz.

Testy pro školy dorazí z Číny na poslední chvíli. Od firmy, která nesplnila podmínky

Koronavirus

Kvůli pochybnostem o vítězi zakázky se do sporu dostali o víkendu ministr vnitra Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO). Ten České televizi a Seznam Zprávám řekl, že bude chtít, aby byla soutěž zrušena a na firmu vybrala Správa státních hmotných rezerv.

Kvůli nestandardnímu působení na výběrovou komisi přijala policie trestní oznámení, podal ho jeden ze členů komise hodnotící nabídky na dodání testů pro školáky.

Hamáček i Jirovcová vítězství hájili i tím, že v minulosti firma spolupracovala s tuzemskými zdravotnickými institucemi. To však podle serveru Hlídač státu, na němž se zveřejňují smlouvy, zřejmě není pravda, na serveru není žádná dohledatelná smlouva s českými úřady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám