Hlavní obsah

Možnosti ubytování docházejí: Stovky uprchlíků provizorně nocují na brněnském výstavišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Stále přibývá ukrajinských uprchlíků, kteří nemají zajištěné ubytování. Skoro 600 z nich prozatímně nocuje v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině na výstavišti v Brně. Zbývá kapacita pro 120 lidí, další Ukrajinci se budou moci ubytovat v tělocvičnách.

Na brněnském výstavišti provizorně nocují stovky ukrajinských uprchlíkůVideo: Novinky

 
Článek

Původně měl kraj pro uprchlíky domluvených několik tisíc lůžek v hotelech a penzionech. Stát ale stanovil výši příspěvku na dospělého uprchlíka 180 korun na den a v případě dítěte do 10 let 90 korun na den, což mnozí majitelé ubytovacích zařízení neakceptují. Velká část z asi 3000 uprchlíků doposud ubytovaných v hotelích a penzionech se tak bude muset přesunout jinam.

„Majitelé hotelů a penzionů nepřistoupili na výši té částky. Pro 500 lidí z hotelů a penzionů se nám podařilo najít jiné ubytování u soukromníků a zhruba 300 jich půjde na internát. Pro ty ostatní ubytování zatím hledáme,“ udává tisková mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Foto: Novinky

Na brněnském výstavišti se provizorně ubytovalo asi 600 uprchlíků.

Nově příchozím uprchlíkům z Ukrajiny nabízí Jihomoravský kraj dočasné ubytování v pavilonu B brněnského výstaviště, který nyní slouží jako Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. První uprchlíci tam nocovali už z pátku na sobotu. Nyní je obsazena většina z celkové kapacity asi 720 míst.

Praze došlo ubytování, první uprchlíci přenocují v tělocvičně

Domácí

Hned po příchodu do asistenčního centra si uprchlíci vyřizují náležitosti potřebné k pobytu. Jakmile mají víza, mohou zažádat o zdravotní pojištění nebo podat žádost na úřad práce. Na posledním stanovišti řeší ubytování. S jeho hledáním pomáhají hasiči, kteří pak uprchlíky do míst ubytování rovnou rozvážejí. Komu se nepodaří ubytování nalézt, může zůstat přímo v budově asistenčního centra.

Foto: Novinky

Hned po registraci mohou uprchlíci dočasně složit hlavu v odpočinkové zóně.

Většina lůžek se nachází na ochozech pavilonu B. Postele k dispozici nejsou, uprchlíci nocují jen na matracích. Provizorní zástěny rozdělují velký prostor na menší pokojíčky. Ty přesto příliš soukromí nenabízejí.

Na jak dlouho máme připravovat ubytování pro Ukrajince, chtějí vědět kraje

Domácí

„Toto ubytování bereme jako nouzové a budeme se snažit uprchlíky postupně převážet do tělocvičen, kde to zázemí bude přeci jen důstojnější než v tomto obrovském pavilonu, kde je hluk,“ říká Alena Knotková. Tělocvičny v Jihomoravském kraji by podle ní pro ubytování uprchlíků mohly být připravené už v úterý.

Foto: Novinky

V provizorních pokojíčcích jsou pro uprchlíky připravené matrace, spacáky a ručníky.

„Krizový štáb oslovil všechny obce s rozšířenou působností, kterých je 21, aby připravily jednu tělocvičnu. Předpokládáme, že do každé tělocvičny se vejde 100 uprchlíků,“ uvádí Knotková a dodává, že maximální počet uprchlíků, kterým Jihomoravský kraj může poskytnout ubytování, je 15 800.

Reklama

Výběr článků

Načítám